16 часа до Брекзит

Великобритания напуска ЕС след 3 години агония в преговори и колебания

ЕС
09:00 - 31 Януари 2020
2472
16 часа до Брекзит

Обединеното кралство напуска Европейския съюз. Това става три години и половина след референдума от юни 2016 г., на който британците подкрепиха с малко мнозинство Brexit.

Официалното напускане ще стане в 23 часа по Гринуич или 1 час след полунощ българско време. Разводът няма да доведе до непосредствени промени за европейците.

От 1 февруари започва да тече преходен период, през който Лондон и Брюксел трябва да договорят бъдещите си отношения до края на годината. Той е особено важен за България. Засега съгражданите ни отвъд Ламанша остават със същия статут, но е възможно вместо с лична карта, да пътуваме до Острова с паспорти. 

С 5 на сто е намалял вносът у нас от Обединеното кралство в месеците преди Брекзит. Стоки за 759.1 млн. лева сме купили от януари до края на октомври миналата година, докато за същия период преэ 2018 г. импортът е бил за 797.9 млн. лева, показва предварителната и най-нова статистика на Националния статистически институт.

Към септември 2019 г. преките инвестиции на Великобритания в България са 159.8 млн. евро, показват данни на икономическото министерство.