17 000 искат СОС да забрани пиратките

Актуални новини
14:39 - 19 Април 2021
3133
17 000 искат СОС да забрани пиратките

Подписка с над 17 000 подписа е внесена в Столичния общински съвет (СОС) с искане да се забранят гърмежите и свободната търговия с пиротехнически средства на територията на Столична община.

Това стана ясно днес на заседанието на комисията по обществен ред и сигурност в СОС. Петицията е адресирана още до правителството и до МВР. В отговор ресорната комисия с единодушие реши в рамките на до 30 дни да се проведе публична среща с всички заинтересовани страни и ведомствата, свързани с проблема.

На дискусията ще се обсъдят какви законодателни промени да се предложат, свързани с търговията и използването на фойерверки, пиратки и подобни средства.

„Пиратки се използват целогодишно, декември има най-сериозно напрежение. Трябва да се вземе решение и хората да видят, че органите и институциите имат отношение към проблема. Като общество явно не сме узрели сами да контролираме кога, къде и кога да спрем с взривовете. Дотогава трябва да има механизми с нормативно ограничение. Не може за забавлението на едни да се ощетяват други", заяви пред комисията представител на инициативния комитет.