1,7 милиона души загиват годишно заради резките температурни промени

Здраве
12:14 - 23 Май 2022
2825
1,7 милиона души загиват годишно заради резките температурни промени

1,75 милиона души загиват годишно заради резките температурни промени. Това показват резултатите от изследване за периода 2000-20219 година на специалисти под ръководството на университета Монаш, Австралия, публикувано от специализираното издание "Лансет планетари хелт". 

Учените са категорични, че температурните амплитуди са много по-опасни за човешкото здраве, отколкото горещините. Изследвана е връзката между температурните вариации и смъртността на 750 места в 43 страни или региони въз основа на данни от изследователската мрежа MCC Collaborative Research Network.

Смъртните случаи в резултат на промените в температурите са 3,4 на сто от общия брой смъртност в глобален мащаб в периода 2000-2019 г. В Азия, Австралия и Нова Зеландия процентът е над средния за света.

Глобално най-големият ръст в смъртността по този показател е в Австралия и Нова Зеландия (7.3%), следван от Европа (4.4%) и Африка (3.3%).

Повишеният риск от смърт се свързва с краткосрочната температурна промяна, но досега не е правена задълбочена оценка на смъртността по този показател в света.

"Климатичните промени са водеща причина за тревога за общественото здраве през 21-и век. С все по-честите прояви на нестабилност в температурите е нужно да се вземат активни контрамерки за защита на човешкото здраве от температурните вариации", каза проф. Юминг Гуо, директор на изследователското звено по климата и качеството на въздуха в университета Монаш.