1.7 млн. лева са предвидени за детската болница в София

В началото на септември ще започнем да строим нова педиатрия, обеща Кирил Ананиев

Актуални новини
12:00 - 14 Май 2019
1924
1.7 млн. лева са предвидени за детската болница в София

За Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев" ще се предвидят 1 700 000 лв., каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с премиера Бойко Борисов и представители на лечебното заведение. Средствата ще бъдат по механизма за програмата "Майчино и детско здравеопазване".

„Утре ще внеса проект за постановление на Министерския съвет, с което на Министерството на здравеопазването ще се предоставят допълнително за 15 апарата за дихателна неинвазивна реанимация 500 хил. лв., и за 50 кувьоза още 750 хил. лв.”, посочи министър Ананиев.

Той уточни ,че апаратурата ще бъде разпределена между държавни и общински болници, а до края на месец май ще се обяви обществена поръчка за инженеринг на новата детска болница.

„Разчитаме, че в началото на септември ще започне строителството на болницата”, заяви очакванията си здравният министър.

Той припомни още, че в понеделник са започнали преговорите с Българския лекарски съюз за промяна на цените на някои клинични пътеки, а приоритетно ще се завишат цените в педиатрията. С наредбата за специализациите ще се предвиди и увеличаване на местата за специализанти по неонатология, обеща Ананиев.