175 са общинските училища в София, 12 са на газ

Актуални новини
17:26 - 13 Септември 2022
2172
175 са общинските училища в София, 12 са на газ

В София има 175 общински училища, от които 12 се отопляват на природен газ, за който към момента няма предвидена компенсация. 122 училища са свързани с „Топлофикация“ София“, а 41 използват пелети, ток или течно гориво.

Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на съвещанието на директори на столични училища, организирано от Районното управление на образованието - София  по повод започването на учебната година. Информацията е публикувана на сайта на Столичната община.

В съвещанието участваха служебният министър на образованието проф. д-р Сашо Пенов, началникът на РУО - София Ваня Кастрева, като и директори от всички общински, държавни и частни училища в столицата.

За мен най-важната задача е да следим внимателно ситуацията и сметките, а директорите да управляват бюджетите си така, че да не допуснем спиране на учебен процес поради липса на отопление, каза Фандъкова.

Тя изрази надежда, че Планът за възстановяване ще бъде отворен, за да може столичните училища да се възползват от средствата, предвидени за енергийна ефективност на училища и детски градини. Районните кметове имат задачата заедно с директорите да определят училищата, които имат желание и готовност да се включат в програмата, да се направят обследвания на сградите и общината да има готовност за кандидатстване.

Кметът каза пред директорите на училища, че Столичната община продължава да инвестира в строителство на нови сгради на детски градини и училища, както и в поддръжката и модернизацията на общинските  училища заедно с районните администрации и екипите на училищата.

97 общински училища бяха ремонтирани това лято, като в 23 строителните и ремонтни дейности ще продължат и след 15 септември. Заедно с директорите е направена организация на работата, при която строителите дейности да не пречат на образователния процес, заяви Фандъкова.

Столичната община продължава да изгражда нови сгради за училища. Тази учебна година ще започне с две нови сгради - разширение и модерна спортна зала в 9-та Френската езикова гимназия и нова сграда на 28 СУ в район „Красна поляна“, припомни столичният кмет. 

Изпълнена е и цялостна енергийна ефективност в съществуващата сграда на 9-та Френска езикова гимназия. Общината има готовност да започне строителство на още две нови училищни сгради -  училище с детска градина в „Манастирски ливади- запад“ и ново училище в район „Студентски“.