18 ГОДИНИ ОТ ТРАГЕДИЯТА: Майката на сестри Белнейски е взела 150 лева кръвнина

18 години изминаха от 30 януари 2006 г., когато в местността Грамадите между Брацигово и Пещера бяха намерени зверски изнасилени и умъртвени двете дъщери - Росица и Христина

Едно време
09:00 - 30 Януари 2024
6590
18 ГОДИНИ ОТ ТРАГЕДИЯТА: Майката на сестри Белнейски е взела 150 лева кръвнина

18 години след зверското изнасилване и убийство на сестрите Христина и Росица Белнейски в събота майка им Фани почете паметта на децата си на гроба им в село Главиница.

Времето лети, мъката не затихва, плаче жената. Фани често сънува двете си деца. Все едно искат нещо да ми кажат - гледат ме и ми се усмихват, а аз никога вече няма да ги прегърна, ридае Фани Белнейска. Споделя, че няма никакво движение по досъдебното производство, което бе образувано срещу неизвестен извършител заради открит ДНК материал от второ лице, участвало в изнасилването на момичетата.

Всичко отдавна е заровено - скрито и покрито. Не са ме търсили нито от полицията, нито от прокуратурата - така ще си остане. 18 години никакво развитие - всичко е затъмнено, коментира 57-годишната жена.

Като подигравка определя факта, че от парите, на които Лазар Колев е осъдил държавата за лоши условия в затвора, тя е взела едва 150 лв. Съдебната претенция на извършителя на двойното убийство пред Европейския съд по правата на човека бе за 3000 евро, но останалата част от сумата е била изискана от банка.

Днес Росица и Христина щяха да са зрели жени

Няма какво да коментирам решението на съда в Страсбург. Това е безумно - осъден за двойно убийство да осъди България заради лоши условия, при които изтърпява доживотните си присъди без право на замяна в пазарджишкия затвор?!

Убийците трябва да получат пари, вместо да платят на тези, чиито деца убиват?, със задавен глас пита Белнейска.  

Тя вече е изгубила всякаква надежда, че ще може да получи някакво обезщетение от Лазар Колев по постановената от Пазарджишкия окръжен съд 400 хил. лв. кръвнина за родителите на двете момичета.

Той няма нищо на негово име и няма да получа нищо. Така приключиха нещата. В тази държава няма закони.

18 години изминаха от 30 януари 2006 г., когато в местността Грамадите между Брацигово и Пещера бяха намерени зверски изнасилени и умъртвени двете дъщери - Росица и Христина.

Бащата Стоимен не можа да преживее мъката по дъщерите си и издъхна от масивен инфаркт на 3 февруари 2015 г., докато беше на работното си място като стрелочник на жп гарата в Пазарджик.

Утеха на Фани е 20-годишната Мария, която преди 2 години беше абитуриентка и завърши гимназията по химични и хранителни технологии. След смъртта на Росица и Христина почернените родители осиновиха момиченцето от дома в с. Лесичово.

Фани продължава да работи в дома за стари хора "Гаврил Кръстевич" и двете с Мими живеят заедно.