18 млн. ученици в Турция учат онлайн

В края на тази седмица приключва срокът на обявената от турските власти карантинна ваканция за учениците

Свят
17:03 - 24 Март 2020
2250
18 млн. ученици в Турция учат онлайн

Около 18 млн. ученици в Турция от началото на тази седмица (22 март) учат по онлайн система по домовете си заради епидемията от коронавируса.

Преди това учениците бяха разпуснати за една седмица предварително в междинна ваканция, която трябваше да ползват през април, но заради коронавируса бе изтеглена напред.

В края на тази седмица приключва срокът на обявената от турските власти карантинна ваканция за учениците. И естествено възникна въпросът ще бъде или не удължена, което вълнува милиони родители, ученици и учители. 

Във видеовръзка по повод обсъждането на този проблем министърът на образованието Зия Селчук изказа мнение, че образователното министерство е за удължаване на карантинната ваканция.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обаче посочи, че отговорът на този въпрос ще зависи от мнението, което ще бъде дадено от специализирания Научен съвет за борба срещу епидемията от коронавируса.

"В случая за мен много е важна препоръката, която ще бъде дадена по този въпрос от Научния съвет. Тоест карантинната ваканция може да бъде удължена, но може и да не е. Но ако специалистите от Научния съвет препоръчат да се удължи, тогава ще се съобразим с тяхното мнение. Считам, че най-важното и да вървим в посока на техните препоръки", посочи в същата видеовръзка Ердоган.

Междувременно, проф.д-р Атеш Кара, един от капацитетите в Научния съвет, съобщи, че в Турция за лечение на болните от Ковид-19 се използва медикаментът Favipiravir.

В изявление пред телевизионния канал Хабертюрк турският учен посочи: "Известно ни е, че въпросният медикамент има ефикасно действие в определени точки. Започнахме да го ползваме. Разполагаме с медикаментите, които се ползват основно срещу новия вирус и ги ползваме", каза ученият, като подчерта, че Favipiravir не се продава в аптеките.