18 непълнолетни ромки станаха майки в Свиленград

Актуални новини
17:08 - 20 Септември 2019
2681
18 непълнолетни ромки станаха майки в Свиленград

През 2019 г. прокуратурата в Свиленград е образувала 14 наказателни производства за съжителство с ненавършили 16 г. момичета. Общо 22 непълнолетни са приети в Акушеро-гинекологичното отделение на свиленградската болница от началото на годината досега. 18 ромки вече са невръстните родилки. Други 4 са лежали в стационара за лечение.

Една от тях е малолетна. Именно тя е скочила от втория етаж на болницата. Момичето, което е от Любимец, се хвърли от прозореца около 10 ч. на 14 септември след спонтанен аборт. Малолетната е била откарана в неврохирургията в Хасково с фрактура на лумбален прешлен, след което е прехвърлена в Пловдив. По случая е образувано досъдебно производство.

Лишаване от свобода до 2 години, пробация или обществено порицание е санкцията, предвидена в Наказателния кодекс за съжителство на пълнолетен с малолетна или непълнолетна.

Случаите, при които се налага максимална присъда, обаче са редки. Повечето неосъждани дотогава получават административно наказание – глоба, която обикновено е в размер на 1000 лева. Мотивите за това са, че става въпрос за млади семейства, които трябва да се грижат за децата си, казаха от Районния съд.