18 убити при сблъсъци с полицията в Рио де Жанейро

Стратегията на правителството за борба с насилието и организираната престъпност е подложена на критики

Свят
13:39 - 22 Юли 2022
2315
18 убити при сблъсъци с полицията в Рио де Жанейро

16 заподозрени престъпници са били убити при сблъсъци с полицията в квартал "Комплексо Алемао", заедно с един полицай и една жена. За акцията съобщиха властите в Рио де Жанейро, цитирани от АП.

Тя е била насочена срещу престъпна група, която крадяла коли, ограбвала банки и нахлувала в близките квартали.

Нахлуването в най-големия комплекс от фавели в Рио де Жанейро с толкова много загинали предизвика нови оплаквания от прекомерно полицейско насилие и разпали дебати за това как да бъде преодоляна престъпността преди държавните и президентските избори.

В социалните медии се появи записи, които показват интензивни престрелки между престъпниците и полицията, както и полицейски хеликоптер, прелитащ ниско над малките тухлени къщи. Полицията в Рио де Жанейро използва хеликоптери, за да стреля по цели, дори в гъсто населени жилищни райони. Според кадрите от фавелата се стреля по самолета.

"Вътре е клане, което полицията нарича операция", заяви пред АП една жена, която иска да остане анонимна, защото се страхува от репресии от страна на властите. "Не ни позволяват да помогнем на жертвите", допълва тя и казва, че е видяла един мъж, арестуван за опит да го направи.

Роналдо Оливейра, следовател от полицията в Рио, заяви, че служителите по-скоро биха предпочели просто да задържа заподозрените, "но за съжаление те избраха да стрелят по нашите полицаи".

Стратегията на правителството за борба с насилието и организираната престъпност - подход, при който редовно се провеждат смъртоносни полицейски операции - е подложена на критики.