180 тона опасни химикали обезвреждат в Разград

Отровите са натрупани още от годините на някогашните ТКЗС-та, карат ги във Франция за унищожаване

Новини
17:05 - 06 Април 2019
3125
180 тона опасни химикали обезвреждат в Разград

Под контрола на високо квалифицирани специалисти в Разградско започва процес на обезвреждане на трупани с десетилетия отровни химикали за растителна защита и на други опасни отпадъци, съобщиха от областната администрация.

Управител на Разград Гюнай Хюсмен назначи междуведомствена комисия, с което стартираха дейностите в областта по реализацията на проекта „Екологосъобразно обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност“.

На територията на Разградска област консорциумът, изпълнител на дейностите по обезвреждане, трябва да преопакова, транспортира до Франция и окончателно обезвреди устойчиви органични замърсители — пестициди, опасни отпадъци, неопасни отпадъци и други препарати за растителна защита от седем склада. Те се намират в Разград, Балкански, Езерче, Владимировци, Тръбач и Самуил. Два от складовете са частна собственост, четири са общински, един е държавна собственост. 

Препаратите са натрупани преди 1990 г. в някогашните ТКЗС-та и АПК-та и са с отдавна изтекъл срок на годност. Пестицидите в складовете са основно два вида – фунгициди за третиране на растенията срещу гъбични заболявания, и инсектициди – за борба срещу насекомите. Някои са в течно, други в прахообразно състояние и предстои да бъдат преопаковани за транспортиране съгласно европейските изисквания за международен превоз на опасни товари по шосе. 

Складовете, в които досега са били съхранявани пестицидите, ще бъдат обезвредени и санирани от квалифицирани специалисти, за да гарантира, че процесът ще е напълно безопасен за околната среда и за хората.

Предстои инвентаризация на складовете. Първият обект в Разградска област, в който започват дейностите по проекта, е на Гарова промишлена зона в Разград. 

Ориентировъчното количество на предвидените за събиране и унищожаване негодни и опасни за околната среда препарати в седемте склада в Разградска област е около 180 тона.