19 члена на ВСС единодушно отказаха да спрат отстраняването на Гешев (НА ЖИВО)

Политика
11:42 - 01 Юни 2023
13171
19 члена на ВСС единодушно отказаха да спрат отстраняването на Гешев (НА ЖИВО)

Във ВСС беше предложено искане за отлагане за решението на отстраняването на Иван Гешев. Това обаче на този етап не е прието.  То обаче не беше прието, защото 5 члена гласуваха за, а 14 бяха против. 19 души пък еинодушно решиха, че няма да прекратят производството за отстраняване на Гешев. 

Искането е от Иван Гешев чрез адвоката му. Заради ангажимент на Прокуратурата със световен форум, главният прокурор няма възможност да се яви на заседанието. Този форум е бил отдавна планиран, но Гешев миналият четвъртък не е информирал ВСС за това. 

Не се знае дали участието на Гешев в тази конференция е задължително, се чу в залата на ВСС. 

Пълномощникът му Радостина Томова има заболяване и така никой не може да брани интересите на обвинител номер 1. 

Участие на адвокат не било задължително, така че тепърва членовете ще решават дали да има отлагане. Нямало пречка да се обсъдят доказателствените искания, след това да се реши дали да се отложи заседанието. 

Чуха се и изказвания в полза на Гешев, че решението е изключително важно и трябва да се осигури възможност на главния прокурор да изразява становището си във всеки един момент. Конституцията давала право на защита на всеки един гражданин, каза Вероника Имова в подкрепа на Гешев. 

Цветинка Пашкунова поиска да започнат да разглеждат доказателствените искания. Атанаска Дишева каза, че не иска да наруши никакви правила, това производство е най-близко до административните производства и такива правила трябва да важат. Ако днес заседанието се отложи, нямало да може да тръгне и в понеделник, защото Гешев е в отпуск от 5 до 9 юни. Адвокатът на Гешев Радостина Томова имала нужда от домашно лечение за 7 дни, стана ясно в залата.

Гласуването показа 5 за отлагане, 14 против. 

В залата се засегна и тезата за спиране на производството за отстраняване на главния прокурор.  На този етап обаче нямало правно основание за прекратяване на това искане.

Георги Чолаков смята, че не трябва да се спира производството за отстраняване на Гешев.  

При гласуването всички в залата 19 члена на ВСС отхвърлиха спирането на производството.

Олга Керелска цитира статиите за израелския специалист, който е дошъл да разследва покушението на Гешев. Тя поиска да бъде взето внимание на представените доказателства. Боян Магдалинчев попита дали има още доказателствени искания по тази тема, но стана ясно, че липсват други такива. Ще се изискат вероятно имената на следователите, които са участвали в разследването на атентата срещу Гешев.  

До края на заседанието ще бъде представена тази информация, защото тайната на разследването не касае имената им. Най-вероятно разследващите ще бъдат разпитани във ВСС. 18 гласуваха за приемане на писменото доказателство, против нямаше. Единодушно бяха приети и исканията за изслушване на Борислав Сарафов и Ясен Тодоров. 

Вероятно ще се изиска информация от НСС за среща на Ясен Тодоров с експерт на израелските служби за сигурност. Никой във ВСС не оспорва факта, че такъв човек е идвал, но не е ясно кой го е поканил и каква работа е свършил, се чу в залата. 

Очаквайте подробности.