2 версии за стрелбата на границата: Трафик на мигранти или дрога

Заловените в Турция са стрелецът и неговият помагач и те не са местни граждани, заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов

Свят
20:30 - 08 Ноември 2022
5647
2 версии за стрелбата на границата: Трафик на мигранти или дрога

Две са версиите за стрелбата на българо-турската граница, при която снощи загина граничният полицай Петър Бъчваров - трафик на наркотици или на мигранти.

Това каза заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

"Коя е версията, какви са причините за това нещо ще установим в хода на нашето разследване. Сами разбирате, че става въпрос за разследване буквално на 12 часа. Имам намерение - при съгласие от турската страна, каквото съм убеден, че ще получим, да изпратим наши колеги следователи, които работят по казуса, на място, за да присъстват на следствените действия, които ще провеждат турските ни колеги“.

"Да простреляш полицай, униформен полицай, на границите на една държава - това граничи с терористичен акт. Това е посегателство срещу суверенитета на държавата",

отбеляза зам.-главният прокурор.

Турските власти съобщиха, че са задържали двама заподозрени за стрелбата, като при претърсването са открити и една ловна пушка, с която е стреляно по българския полицай, както и 23 броя ловни патрони. 

По думите на Сарафов това са стрелецът и неговият помагач и те не са турски граждани.

На въпрос къде ще се води разследването срещу тях зам.-главният прокурор отговори:

"Престъпления има и на двете територии. Престъпления има, извършени в Турция, престъпления има, извършени в България. Вредоносният резултат е настъпил на нашата територия, така че се надявам този аргумент да бъде възприет и в крайна сметка нашият - българският съд, да въздаде справедливост“.