20 години затвор грозят Карла Бруни

Бившият супермодел е обвинена в измама, свързана с президентската кампания на мъжа й Никола Саркози

Актуални новини
14:00 - 30 Юли 2024
3636
20 години затвор грозят Карла Бруни

Съпругата на бившия френски президент Никола Саркози - супермоделът Карла Бруни - може да влезе в затвора за цели 20 години заради делата на мъжа си. 

Тя е поредният човек, въвлечен в скандала с финансирането на предизборната кампания около нейния съпруг.

По-рано този месец 56-годишната Бруни-Саркози беше обвиненa в измама и манипулиране на свидетели, свързани с 54 милиона долара, които бившият либийски диктатор Муамар Кадафи е дал на Саркози като незаконни дарения за печелившата му президентска кампания през 2007 г., според френския вестник Le Monde.

69-годишният Саркози беше президент на Франция между 2007 и 2012 г. Кадафи беше убит в Либия през 2011 г.

Сега Карла Бруни е изправена пред до 20 години затвор, ако бъде призната за виновна, тъй като и двете обвинения могат да носят наказания до 10 години всеки.

Според Le Monde на красавицата е забранено от съда да говори с други участници в случая освен със съпруга си. В скандала се замесиха и други фигури, включително бизнесдама, наричана „върховната жрица на папараците“ и ливански предприемач и търговец на оръжие, който е чичо на Амал Клуни.

Разследването на плащанията за финансиране на кампанията започна през 2013 г., две години след като един от синовете на Кадафи, Сейф ал-Ислам, обвини Саркози, че е взел милиони от баща му, за да финансира президентската си кампания. Година по-късно френско-ливанският бизнесмен и чичо на Клуни Зиад Такиедин подкрепи това твърдение. 74-годишният Такиедин каза на френските съдии, че има доказателство, че Кадафи е финансирал кампанията и че е пробрал още много пари от бившия либийски лидер, докато е бил президент.

Друга видна личност в скандала - Мишел „Мими“ Маршан, френска бизнесдама, известна като „върховната жрица на папараците“ и доайена на пресата за знаменитости във Франция. Известно е, че тя е близка до настоящата първа дама Брижит Макрон и в един момент беше съветник по публичността на нея и на президента Еманюел Макрон.

77-годишната Маршан създаде собствена папарашка агенция, след като беше уволнена от френското клюкарско списание „Voici“, което каза, че е изфабрикувала „световно ексклузивно“ интервю с бодигарда на принцеса Даяна, Тревър Рийс-Джоунс. Списанието оттегли интервюто, но Маршан продължава да настоява, че е истинско, въпреки че не успя да предостави никакви доказателства, че се е случило. Прокурорите повдигнаха обвинение на Маршан за изнудване на свидетели по делото Саркози и заговор за извършване на измама през 2021 г. след преговори, които твърдят, че тя е провела с Такиедин.