20-километрова санитарна зона около всички свинекомплекси (ОБЗОР)

Поставиха кланиците под постоянно наблюдение от ветеринарен лекар и военна полиция

Актуални новини
18:00 - 29 Юли 2019
3341
20-километрова санитарна зона около всички свинекомплекси (ОБЗОР)

Определя се 20-километрова санитарна зона около всички 62 регистрирани свинекомплекса в страната, в които няма африканска чума по свинете. Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг след заседание на Централната епизоотична комисия.

Тя уточни, че в тези зони не трябва да има лични стопанства и отглеждане на домашни свине без мерки за биосигурност. Земеделският министър съобщи, че епизоотичната комисия е взела решение кланиците да бъдат под постоянно наблюдение от ветеринарен лекар и военна полиция. Целта е да не се допуска клане на нерегламентирани домашни свине, които не са от обекти със съответното ниво на биосигурност. Тя допълни, че у нас има 110 регистрирани кланици, от които 67 са за клане на свине.

Десислава Танева каза още, че от края на миналата седмица има издадена заповед на министъра на околната среда и водите, според която всички искания за площадки за загробване на животни да бъдат съгласувани в максимално кратък срок, за да няма забавяне. „Тази седмица всички задължени лица, трябва да определят площадки и в свинекомплексите, и в населените места“, обясни министър Танева.

Властта затяга мерките, за да се ограничи разпространението на Африканската чума

Вицепремиерът Томислав Дончев, който е председател на Централната епизоотична комисия към Министерски съвет, обяви, че целият ресурс на държавата е мобилизиран за справяне с африканската чума по свинете. По думите му, проблемът с болестта не е проблем само на Министерство на земеделието, храните и горите и Българската агенция по безопасност на храните. „Нито една мярка, каквато и да е, не е ефективна без разбиране от страната на обществото“, категоричен бе той.

Охранителна полиция проверява всички товарни автомобили, пътуващи от Северна към Централна България за нерегламентира превоз на месо и фуражи, във връзка с африканската чума по свинете. Пунктовете са денонощни и се намират на проходите Шипка и този на Република. Целта на проверките е да не бъде допуснато разпространение на заразата.

Работи се и по сигнали за нерегламентирани тържища на месо, екипи от полиция и ветеринарни лекари проверяват за нередностите. От 5-ти август започват проверките по частните стопанства тип "заден двор”, всички нерегистрирани прасета ще бъдат умъртвени. 

Министър Танева обясни, че към момента няма ваксина зазаболяването, но се работи по създаването й. Десислава Танева припомни, че стопаните на всички регистрирани евтаназирани животни ще бъдат обезщетени от държавата, съгласно действащата Наредба. След това страната ни подлежи на рефинансиране на този разход от страна на Европейската комисия, който е в размер от 50% до 100%, а за България се очаква обезщетението да бъде 75%.

Междувременно Българската агенция по безопасност на храните потвърди ново огнище на африканска чума при домашни свине в област Видин в лично стопанство, в което се отглежда една свиня, в квартал „Нови път“ в град Видин. Това е първото огнище на болестта в тази област. В квартала има само нерегистрирани лични стопанства.

Предстои принудително умъртвяване на свинете в рисковата зона във видинския квартал „Нови път“

В 3-километровата предпазна зона има една индустриална ферма, която е под ветеринарномедицински надзор, за да бъде предпазена от навлизане на вируса в нея. Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане в засегнатия обект, както и при свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход, при спазване на нормативните изисквания.

Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. Аналогично на вече предприетите мерки при предходните констатирани огнища, в създадените зони на ограничение в засегнатите области се провежда засилен клиничен и лабораторен надзор.

БАБХ призовават хората да започнат да колят спешно свинете в задните си дворове

Хуманно умъртвяване на домашни свине в личните стопанства ще бъде извършено в рисковите квартали на град Видин и село Новоселци. От БАБХ призовават хората да започнат да колят спешно свинете в задните си дворове и напомнят, че месото трябва да премине термична обработка.

От Агенцията посочват, че превенцията в момента е най-важна с оглед овладяване на ситуацията и изисква отговорност, стриктност в прилагане на правилата за биосигурност и последователност на мерките.