Д-р Вяра Гришина, ветеринар: Министрите на земеделието и БАБХ страдат от синдрома "цинизъм"

"Тези хора разградиха науката", критикува специалистът действията на властите заради свинската чума

Новини
13:31 - 29 Юли 2019
4394
Д-р Вяра Гришина, ветеринар: Министрите на земеделието и БАБХ страдат от синдрома "цинизъм"

Ветеринарният лекар д-р Вяра Гришина заяви пред БНР, че в кланиците трябва да има задължителен ветеринарен контрол, който да е от страна на БАБХ. По думите ѝ в Европа тази дейност е аутсорсвана, но "тук те се капсулираха и казаха, че това ще го правят само те, но ще го правят от 8:00 до 16:30 часа, а в останалото време никой не носи отговорност.

Те казаха: "Ние не знаем". Как не знаете, нали вие твърдите, че гарантирате безопасността на храните, как не знаете какво се случва в останалата част от денонощието".

Като кардинална грешка на Министерството на земеделието и на всички шефове на БАБХ тя определи закриването на научните звена: "Има една централна лаборатория, до която дори ние ветеринарните лекари нямаме координиран достъп. Голяма част от телефоните, публикувани на сайта на БАБХ, не са актуални. Няма как дори да попиташ", коментира д-р Гришина.

Според нея министрите на земеделието от последните десетина години и БАБХ (Българска агенция по безопасност на храните) страдат от синдрома "цинизъм": "Те не очакват никой да е по-добър от тях самите. Тези хора разградиха ветеринарната наука и система, концентрираха изключителна власт в ръцете на самите себе си и узурпираха не само научната дейност, опитвайки се да изземат дейността на практитуващото съсловие, те сами си пишат нормативните документи, сами си ги изпълняват, сами налагат наказания, сами следят за контрола на нещата, които те самите са написали, сами контролират себе си. отказват обаче сами да поемат отговорност".