Учени : Кърлежите също пренасят вируса на африканската чума

Заразата по животните не е опасна за хората, увериха експертите

Новини
09:10 - 28 Юли 2019
3752
Учени: Кърлежите също пренасят вируса на африканската чума

Тревожна информация за разпространението на африканската чума по свинете дойде от експерти. Вирусът на адската зараза може да се предава и чрез кърлежи. Подобни случаи обаче са били открити единствено в Африка и на Иберийския полуостров. В Източна Европа досега не е имало такова разпространение, обясни деканът на Биологичния факултет в СУ проф. Стоян Шишков пред Нова.

Комарите не са преносители на вируса на чумата, обясни преподавателят. Професорът обаче бе категоричен, че отстрелването на диви животни не е най-добрият вариант да се ограничи настъплението на болесттта. Шишков обясни, че прасетата в гората се стряскат и започват да се местят.

Вирусът на Африканската чума има характер на пандемия, обясни чл. кор. Христо Найденски. Въпреки многото критики по справянето на страната ни с болестта, и двамата учени определиха мерките на държавата като адекватни.

И Шишков, и Найденов обаче смятат, че започналото масово загробване на животните не е най-удачния начин и въпреки всичко единствено възможния начин поради липсата на екарисажи. 13 е имало преди няколко години. Учените за пореден път успокоиха всички, които се страхуват от опасността на вируса за хората, като подчерта, че подобен риск не съществува.