Експерти: Комарите и мухите не пренасят африканска чума

В област Плевен вирусът е обхванал и диви прасета

Здраве
13:28 - 24 Юли 2019
3995
Експерти: Комарите и мухите не пренасят африканска чума

Засега няма доказателства комарите и мухите да са преносители на Африканската чума по свинете. Вирусът не се предава чрез тях. Това заявиха научните специалисти, изпратени в Плевен в рамките на информационната кампания срещу заболяването, предаде БТА.

Тримата експерти - д-р Роман Пепович, д-р Георги Стоименов и доц. д-р Чавдар Филипов от Лесотехническия университет в София, отговориха на въпроси и коментари на участници в днешното заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с АЧС. И тримата бяха категорични, че в света няма ваксина и терапия срещу този вирус.

На територията на областта вирусът е регистриран при диви прасета, разпространява се от тях и от хора - чрез обувките и храната.

Пренася се механично и от кучета, котки, чрез остатъци при клане на прасета, поясниха експертите.

Загробването на животните не заплашва с екокатастрофа, защото не се прави на места, където има подпочвени води и водоизточници, допълниха те. Важно е стопаните да не крият прасета и да не търгуват с продукти от тях, изтъкнаха научните работници.

По-рано областният управител на града Мирослав Петров обяви бедствено положение в областта във връзка със ситуацията с африканската чума по свинете. На срещата днес той предупреди "да не се прави политика със ситуацията преди местните избори, а да се изпълняват мерките срещу заболяването най-строго и отговорно".