Явор Гечев пред Lupa.bg: Африканската чума настъпва и от Турция

Мерките за овладяване на болестта закъсняха, контролът при комунизма беше железен, напомни експертът

Икономика
12:08 - 24 Юли 2019
5233
Явор Гечев пред Lupa.bg: Африканската чума настъпва и от Турция

„Мерките по овладяването на африканската чума са закъснели. Оградата, която бе изградена за тази цел, не е стабилна. Проблемът със заразата е от година и трябваше да се вземат превантивни мерки срещу болестта.

Макар че сега се полагат усилия да се спре разпространението й в северните райони, заплахата не е отминала. Тя може да дойде от Турция“. Това заяви пред Lupa.bg председателят на Националния съюз на земеделските кооперации (НСЗК) Явор Гечев.

„Румъния отдавна свети в червено на картата на Световната здравна организация по отношение на африканската чума. Трябваше да се започне по-рано с избиването на дивите прасета и следенето на граничните пунктове. Освен това контролът на задните дворове е занижен“, смята експертът.

Фуражът също трябваше да се проверява и да се вземат по-строги хигиенни мерки, изрежда пропуските Гечев, довели до бързото разпространение на заразата. Той посъветва да се използва моделът от комунизма за ликвидирането на чумата. По времето на Тодор Живков всяко едно прасе е било контролирано и затова тази болест не е била заплаха.

Според Гечев заразата не е спряна навреме, защото няма кадри в сектора, които да си разбират от работата. „Организацията е слаба, отделните институции под шапката на Министерството на земеделието не си говорят“, посочва проблемите шефът на НСЗК, които трябва да бъдат разрешени.

„Бизнесът на животновъдите е застрашен. Обезщетяването им от държавата не може да ги изправи на крака. Така че за тях последиците от чумата са най-тежки“, категоричен е Гечев. „Може да се наложи да се внася свинско, но това не е голям проблем. В момента 50% от свинското на пазара така или иначе не е българско“, допълни той.