Експерти: При чумата загубите за фермерите ще ударят 2 млрд. лв.

Общество
11:19 - 18 Юли 2019
8809
Експерти: При чумата загубите за фермерите ще ударят 2 млрд. лв.

Огнищата от африканска чума по свинете продължават да се увеличават. 4 нови огнища пламнаха в страната през последните 24 часа. Загубите могат да достигнат до 2 милиарда лева, предупреждават фермери. 

Според земеделския министър Десислава Танева, финансовата подкрепа от 3 700 000 лв., която правителството отпусна за борба с болестта, няма да бъде достатъчна, защото има нужда от хора, които трябва да помагат с физически труд. Затова полиция, жандармерия и армия се включват в борбата за овладяване на заразата.

Десислава Танева 

Пред БНТ темата коментираха Илиян Костов, заместник-директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига и Вихрен Димитров, директор на свинекомплекс в Русенско.

"Заболяването основно изисква задълбочени мерки като може да доведе до огромни икономически загуби, по-скоро в индустриалното свиневъдство", заяви Илиян Костов, от Център за оценка на риска по хранителната верига.

Свиневъдът Вихрен Димитров също предупреди за възможни огромни загуби за индустриалните свиневъди.

Това са загуби около 500-600 млн. лева. Загубите от пропуснати ползи могат да достигнат до 2 млрд. лева, заяви Димитров.

Илиян Костов каза още, че цялото общество трябва да съдейства за справяне със заболяването. За да се намали натискът от чумата, на 20 км около индустриалните свинекомплекси да не се отглеждат прасета. 99% от прасетата се намират в големи ферми.