Не треперете, африканската чума не е опасна за хората

Термичната преработка на месото унищожава вируса

Инспектор Алекс
16:30 - 17 Юли 2019
49642
Не треперете, африканската чума не е опасна за хората

Заради откритите на територията на цялата страна само в рамките на няколко дни множество огнища на африканска чума по свинете държавата е напът да обяви извънредно положение.

От земеделското министерство пускаха клип за информиране за опасността от африканска чума по свинете (АЧС). Видеото разяснява въпроси около чумата по свинете и дава съвети, свързани с разпознаването на заболяването, начините за реакция при съмнение за възникване на болестта и мерките за справяне и недопускане на разпространението ѝ.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) припомня, че човешкият фактор е основен за бързото разпространение на африканската чума по свинете и превенцията е от съществено значение за предотвратяването на огромни икономически загуби.

Африканската чума по свинете е силно заразно заболяване, което засяга свинете от различни възрасти без значение от пола. Домашните свине не трябва да се хранят с отпадъци, включително кухненски, съдържащи остатъци от свинско месо или месни продукти от свинско месо.

Болестта може да се разпространи както чрез директен контакт със заразени животни, така и чрез замърсени с вируса превозни средства. Болестта се предава и чрез дрехи и обувки на хора, които са били в контакт със заразени свине, свинско месо, продукти и опаковки от тях, оборудване, фуражи и други. Властите вече информираха, че са установени случаи за пренасяне на заразено с африканска чума месо в багажници.

От БАБХ призовават гражданите да сигнализират за всяко съмнение за възникване на болестта при домашни и диви свине или за нерегламентиранo движение и търговия на свинско месо и продукти на горещия телефон на БАБХ - 0700 122 99, на спешен телефон 112 или в съответната Областна дирекция по безопасност на храните.

От МВР обясниха, че ще засилят контрола на всички гранични пунктове, особено в районите на разпространение на заразата. В тях допълнително ще се пренасочат служители от полиция и жандармерия. Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов уточни, че военното министерство е разрешило силите на военната полиция да бъдат ангажирани от Областните епизоотични комисии и да участват в контрола. 

Увеличиха финансовото възнаграждение за отстрел на дива свиня на 150 лв. в 20-километровите зони около огнищата

При наличие на зараза гамата от клинични признаци може да бъде много широка. Болните свине умират. В задния двор такива животни обикновено се познават по липсата на апетит, последвана от внезапна смърт. В индустриалните ферми е възможно също да се наблюдава депресия сред животните, загуба на тегло, кръвоизливи и видимо зачервяване по кожата в следствие на обилно кръвоснабдяване - хиперемия (краищата на ушите, опашката, крайниците, гръдната и стомашната област), куцота и аборти при бременни свине майки.

При съмнение за заболяване или смъртност незабавно да сигнализират обслужващия ветеринарен лекар или кмета за вземане на необходимите мерки.

В случай на заболяло животно то задължително се умъртвява, както и всички свине в радиус от 3 км около мястото, където е регистрирано наличието на вируса. Освен това се създава още един периметър с 10 км радиус, където животните само се наблюдават дали ще проявят симптоми на болестта.

Това се прави с цел да бъде спряно разпространението на болестта и в други райони на страната. Болестта не е опасна за хората, но разпространението й сред домашно отглежданите свине и тези в свиневъдните стопанства може да причини сериозни икономически загуби на сектора. Директорът на БАБХ вече обяви, че загубите заради болестта може да достигнат 2 милиарда лева.

Рискове при хората

Вирусът е доста устойчив на почистване и дезинфекция. Преживява в продължение на 2 до 4 месеца в заразените райони и 5 до 6 месеца в заразеното месо. Вирусът може да оцелее в пушени или частично варени колбаси и други продукти от свинско месо. Хората не са засегнати от това заболяване.

Термичната преработка на месото унищожава вируса, успокояват специалистите. Прясното месо, добито за лична консумация, трябва да се преработи термично, заедно с костите, до пълното му приготвяне (варене, пържене, печене, консервиране в буркани и т.н.).

  • От прясното месо, добито за лична консумация, не трябва да се произвеждат сурово-сушени месни продукти (луканки, суджуци, наденици, маринована сланина и др.).

От прясното месо, добито за лична консумация, не трябва да се произвеждат сурово-сушени месни продукти (луканки, суджуци, наденици, маринована сланина и др.)

  • Вътрешните органи се обработват термично до пълното им приготвяне (варене, пържене, печене) или се заравят на дълбочина, която не позволява изравянето им от животни.
  • Сланината трябва да премине термична обработка (варене или стопяване на мазнините до получаване на пръжки и свинска мас.)
  • Замразеното свинско месо е потенциален източник на разпространение на вируса, поради което не трябва да напуска дома на собственика.
  • Месото може да се консумира в домашни условия след термична преработка (готвени ястия, печено или варено и др.). Приготвените ястия не трябва да напускат дома.
  • Опаковките (найлонови пликове, кутии и др.), в които е било съхранявано замразеното месо, също са потенциален източник на инфекция, ако бъдат изхвърляни като битов отпадък.
  • В случаи на дране на закланите свине добитите кожи на животните също са източник на зараза и трябва да се заровят на дълбочина, която не позволява изравянето им от други животни или се предават за унищожаване.
  • Кръвта, стомашно-чревното съдържание и другите отпадъци, негодни за консумация (нокти, четина, зурли и др.), на мястото, където са заклани животните, се заравят на дълбочина, която не позволява отравянето им от други животни или се предават за унищожаване.

Ако преди клане на свине за лична консумация стопаните забележат симптоми, като загуба на апетит, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите, некоординирани движения, кървава диария, видими подкожни кръвоизливи по крайниците и ушите или по време на клане установят кръвооизливи по целия труп, насъбрана кървава течност в корема и гръдния кош, почернял и разширен далак, малки червени петна от кръвоизливи по бъбреците НЕЗАБАВНО ДА УВЕДОМЯТ ВЕНЕРИНАРЕН ЛЕКАР И ДА ПРЕУСТАНОВЯТ ОБРАБОТКАТА НА ТРУПА.

Всички хора, които участват при клането, трябва да предприемат всички хигиенни мерки да не разнесат вируса до домовете си.