Инспектор Алекс разследва: Плодов ли е вкусът? Да, ако цикламатът и синята боя за яйца са плодове

Екипът на Глория е прав — новата “Фанта” е пълна бъркотия, при това доста токсична

Новини
11:00 - 25 Май 2023
15310
Инспектор Алекс разследва: Плодов ли е вкусът? Да, ако цикламатът и синята боя за яйца са плодове

Няма начин да не сте гледали рекламата на новата (лилавата) “Фанта”, която ви призовава да “останете с тях за шоуто”. После ви представят “любимата водеща Глория и безстрашния й екип от ловци на вкусове, които ще се опитат да разкрият мистерията на “Фанта”. 

Не търсете мистерията, инспектор Алекс я разгада. Но за разчитането на съставките, описани на етикета, наистина трябва кураж!

Накратко: Толкова токсична течност “Кока-кола” — майката на “Фанта”, изглежда не е пускала досега! Освен това най-големият производител на безалкохолни напитки си позволява нагло да послъгва: на етикета е изписано, че “напитката е без добавена захар” и “съдържа естествени захари”, обаче в графата калории е отбелязано 0. 

Или технолозите на производителя на “Фанта” са идиоти, или пиарите им, или пък разчитат, че клиентите им са умствено изостанали. Не е възможно да напишеш, че напитка съдържа естествени захари, а на обратната страната на етикета в данните за хранителната стойност в графата въглехидрати (захари) да пише 0 грама! 

И точно както питат в рекламата — кого заблуждавате? Никоя храна, съдържаща захар, не може да има нула калории! Общоизвестно е, че 1 грам въглехидрати осигуряват 4 килокалории.

Но това е по-малката беда.

Бързо поглед върху химичните съставки на газираната напитка, изброени на етикета, ни информира, че в бутилката има:

Съставки: вода, въглероден диоксид, киселини (ябълчена, лимонена киселина), сок от лимон от концентрат (1%), естествени ароматизанти, стабилизатори (акациева гума, полифосфати, глицеролови естери на дървесни смоли, захароза ацетат изобутират), подсладители (цикламати, ацесулфам К, сукралоза), консерванти (калиев сорбат, натриев бензоат), плодово-зеленчукови концентрати (сладък картоф, ябълка, репичка, череша), оцветител (брилянтно синьо FCF).

Сякаш не изглежда много зле?

Ако въпросната напитка беше произведена преди десетина години, съставките щяха да са изписани по следния начин: 

Съставки: вода, въглероден диоксид, Е296, Е330, сок от лимон от концентрат (1%), естествени ароматизанти, Е414, Е452, Е445, Е444, Е952, Е950, Е955, Е202, Е211, плодово-зеленчукови концентрати (сладък картоф, ябълка, репичка, череша), Е133.

Вие бихте ли си купили подобен коктейл от химикали?

А защо е така? Вината е на властите в ЕС, които през 2011 година направиха неоценима услуга на хранителната индустрия, като й позволиха да не изписва добавките с Е-номера. Те все още са в продуктите, но с други имена!

Освен това въздигането на “водещата Глория” след като е отпила от газираната напитка не е кой знае колко оригинално. На “Ред бул” му “пораснаха крила” преди повече от десетилетие…

Ваша отговорност е, ако ви се дават 2,09 лв. в кварталната бакалия за половинлитрова бутилка боядисана газирана напитка.

Грижа на инспектор Алекс е да ви информира, че си

хвърляте парите за газирана вода, оцветена със синя боя за яйца и “подсладена” с изкуствени подсладители със съмнителна репутация — цикламати, ацесулфам К и сукралоза. 

Само преди седмица СЗО предупреди с половин уста, че изкуствените подсладители, използвани за заместване на захарта в голяма част от продуктите, не помагат за намаляване на теглото и

могат да имат сериозни последици за здравето, като например повишен риск от диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания и смъртност при възрастни.

Предупреждението касае всички синтетични и естествени или модифицирани подсладители, които не са класифицирани като захари, намиращи се в произведените храни и напитки или продавани самостоятелно, за да бъдат добавяни към продуктите от потребителите. Сред най-широко използваните подсладители са ацесулфам К, аспартам, адвантам, цикламати, неотам, захарин, сукралоза, стевия и производни на стевията.

Ето какво все пак съдържа лилавата “Фанта”:

Вода и въглероден диоксид съдържат всички газирани напитки. Също и киселини. В “Кока-кола” например има фосфорна киселина (1,5 грама на литър). В тази “Фанта” се съдържат ябълчена и лимонена киселина, които заедно със следващата съставка — сок от лимон от концентрат (1%) можем да приемем за естествени. Защо има два източника на лимонена киселина не е известно. Може пък първата да е синтетична.

Колко са естествени “естествените” ароматизанти и кои точно са няма начин да узнаем.

Естествените ароматизанти са тайната съставка на хранителната индустрия.

Като ароматизанти се използват около 3000 химични вещества, но задължително трябва се изписват само две — кофеинът и хининът. Останалите се считат за фирмена тайна, независимо колко токсични са (официално не са).

Акациевата гума е повече известна като гума арабика (Е414). Използва се като стабилизатор, също както полифосфатитеЕ452 (освен това те са и фиксатори на цвета в случая), глицероловите естери на дървесни смоли (Е445) —  друг емулгатор и стабилизатор (подобрява смесването на съставките).

Подобна е ролята и на добавката захароза ацетат изобутират (Е444) — смес на продуктите от обработката на захар с оцетен анхидрид и изомаслен анхидрид. Употребата на този синтетичен емулгатор, сгъстител и стабилизатор е позволена само в комбинация с други подобни сгъстители (в случая глицеролови естери на дървесни смолиЕ445). Публикация във Food and Chemical Toxicology споменава за увеличен черен дроб и променени чернодробни ензими при тестове с кучета.

Цикламатите, ацесулфам К и сукралоза са синтетични подсладители с почти никаква енергийна стойност. Дотук с добрите новини.

“Кока-кола” не би могла да “подслади” никой свой продукт с цикламат (Е952) в САЩ, защото това вещество там е забранено

— заради подозрения, че добавката е канцерогенна и води до намаляване на мъжките репродуктивни способности. Второто може и да е градска легенда, макар че атрофията на тестисите на мъжките плъхове е факт. При женските пък е отбелязано забавяне на развитието на плода по време на бременността. Защо една добавка се счита за канцерогенна в САЩ и съответно е забранена за употреба, а в същото време е позволена в ЕС, е въпрос за 1 милион долара и за съжаление инспектор Алекс не би могъл да даде задоволяващ отговор.

Ацесулфам К (Е950) се съдържа и в други продукти на “Кока-кола”. Въпреки че няма връзка със захарта, изследвания върху животни показват, че ацесулфам-К стимулира многократно секрецията на инсулин.

Според някои специалисти ацесулфам К може да предизвика тумори на млечните жлези, белите дробове, левкемия и др.

Проведените експерименти с ацетоацетамид — разпаден продукт на ацесулфама, показват, че той предизвиква бързо развитие на доброкачествени тумори на щитовидната жлеза при плъхове. 

Сукралозата (Е955) е синтетично производно на захарта, в което някои атоми са заменени с хлорни (някои учени я наричат “братовчед” на небеизвестния канцерогенен инсектицид ДДТ, който е забранен в почти всички страни по света!). Според разпространената версия това вещество първоначално е разработвано именно като инсектицид, но съвсем случайно начинаещ химик открива сладкия й вкус. Изследванията показват, че сукралозата преминава през телата ни и накрая попада в инсталациите, пречистващи отходната вода, където не може да се разгради. Тестове в Норвегия и Швеция са установили наличие на сукралоза в повърхностната вода по течението на някои водни басейни, което може да промени хранителните навици на организмите и да попречи на фотосинтезата, излагайки цялата хранителна верига на риск.

Според еколози по своя ефект върху околната среда сукралозата може дори да надмине печално известния пестицид ДДТ. 

Консервантът натриев бензоат (Е445) оказва силно потискащо действие върху дрождите и плесенните гъби. Често се използва съвместно с калиев сорбат (както и в този случай). Натриевият бензоат обаче може да предизвика алергични реакции.

В комбинация с витамин С (Е300, аскорбиновата киселина в лимоновия сок) обаче бензоатите могат да образуват бензен — известен канцероген и близък приятел на левкемията.

Витамин С има в петата съставка на безалкохолната напитка — сок от лимон от концентрат.

Плодово-зеленчукови концентрати (сладък картоф, ябълка, репичка, череша), поставени в края на списъка със съставки показват единствено, че количеството им е микроскопично. Колкото да фигурира нещо натурално в състава. Общоизвестно е, че съставките се изброяват според количеството им в продукта. Неслучайно последни са консервантите и оцветителите, които типично са в най-малки количества.

Брилянтно синьо FCF (Е133) въздейства неблагоприятно върху човешкия организъм: предизвиква алергични реакции, астматичен пристъп. Синият оцветител, на който “Фанта”-та дължи цвета си, се абсорбира лошо от стомашно-чревния тракт. През годините има немалко съобщения, че оцветителят дори е канцерогенен.

А откъде се е взел натрият в безалкохолната напитка? От синия оцветител, който обикновено се произвежда под формата на натриева сол (защото тя има по-добра разтворимост във вода), от консерванта натриев бензоат и изкуствения подсладител цикламат, обикновено също произвеждан като натриева сол.

Е, оказва се, че новата “Фанта” наистина е пълна бъркотия, при това доста токсична…

Забранено е възпроизвеждането на текста без разрешение на автора и издателя!