Инспектор Алекс разследва: Праща ли в рая “райският” газ?

Набеденото за изключително опасно вещество е с приложение в хирургията, стоматологията и храните

Инспектор Алекс
17:30 - 27 Юли 2022
13816
Инспектор Алекс разследва: Праща ли в рая “райският” газ?

В разгара на тежка политическа криза — с кабинет в оставка, парламент с оставащ живот една седмица, хвърчащи до небесата инфлация и цени на горива, храни и всичко останало, държавата внезапно си измисли нов проблем: райски газ. Дори натоварената в момента да реализира последния възможен мандат за съставена на Министерски съвет Корнелия Нинова, на плещите на която тежат цялата икономика и индустрия на страната, се захвана да елиминира поредната заплаха за децата на България. 

Министърката на индустрията и икономиката толкова се притесни от “зловещата” заплаха за здравето на децата, че нареди подопечната ѝ Комисия за защита на потребителите веднага да започне масирани и денонощни проверки по заведения, дискотеки, барове и дори в социалните мрежи за онлайн продажба на това вещество, защото според доклад на Дирекция “Обществено здраве и здравен риск” в Отдел “Токсикология” (където и да се намират тези административни структури), се посочва, че “веществото диазотен оксид (както е химичното наименование на “райския” газ) е изключително опасно. То може да предизвика оток на мозъка, а в някои случаи и смърт. Понякога употребата му води и до смъртоносна интоксикация чрез задушаване, енцефалопатия, нефропатия. Води и до безплодие.” 

Очевидно става въпрос за изключително опасна субстанция, заключава вицепремиерът и заплашва с глоба от 25 хиляди лева всеки търговец на страховитата субстанция.

Нормално е човек да се запита “Що за звяр е “райският” газ”?

Инспектор Алекс се впусна по дирите на кръвожадното вещество диазотен оксид, което, ако се вярва на политиците, е по-опасно от новите и дори още неоткритите варианти и подварианти на коронавируса, маймунската шарка и Путин, взети заедно.

Да се чуди човек защо точно Корнелия Нинова — министър на икономиката и вицепремиер (в оставка) се загрижи за райския газ, сякаш димитровградският “Неохим” е производител №1, ако не в света, то поне на Балканите, на “опасния” химикал. “Неохим” не произвежда диазотен оксид, но пък синтезира прилични количества амониева селитра, която при нагряване се разлага до… райски газ.

Днешните деца едва ли са запознати с този факт, освен ако не е споделен стотици хиляди пъти в “Инстаграм” и “Фейсбук”. Пък и не им трябва да го знаят — “райският” газ е леснодостъпен на местата, които обичайно обитават.

И още химия

Азотът има 9 оксида и по ирония на съдбата предмет на настоящата истерия в държавата е най-безвредният от тях.

Диазотният оксид (N2O) е неутрален оксид. Получава се при загряване на амониев нитрат. При стайна температура е безцветен незапалим газ, с леко сладникав аромат и вкус. При повишена температура е мощен окислител, подобен на свободния кислород. (Такава температура в човешкото тяло не може да се достигне, освен при кремация — б.а.) Чистият газ не е токсичен.

Диазотен оксид се съдържа в атмосферата в количество 329 части на милиард. Той е третият по важност дългоживеещ парников газ (разрушава стратосферния озон) и се явява един от виновниците за глобалното затопляне.

И малко физика

Диазотният оксид се използва като окислител в ракетните горива, както и за увеличаване мощността на двигателите в моторните състезания.

Медицинска употреба

При вдишване веществото предизвиква чувство за еуфория, което е и причината за името „райски газ“. Заради еуфоричните си свойства се използва от някои хора като слаб наркотик. Според медиите употребата му сред младежите напоследък е добила размерите на епидемия.

Райският газ се използва в медицината и стоматологията с цел притъпяване на усещането за болка и пряко влияе на невротрансмитерите в мозъка.

Веществото се метаболизира минимално при хората — едва 0,004%. Това ще рече - колкото вдишваш, толкова и издишваш.

Вдишването на “райски” газ се използва често за облекчаване на болката, свързана с раждане, травма, орална хирургия и остър коронарен синдром (включително инфаркти). Доказано е, че употребата му по време на раждане е безопасна и ефективна помощ за раждащи жени. За по-тежки операции обаче веществото не е с необходимата ефективност.

Когато се прилага с цел забавление, вдишването му води до еуфория, откъсване от заобикалящата реалност и взрив от емоции.

Макар това да продължава в рамките на средно 1 до 2 минути, всеки човек е индивидуален и няма достатъчно медицински данни как се отразява на деца. Както казват тийнейджърите “За една минута ставаш на мармалад”, каквото и да означава в случая мармалад.

Пряката опасност се състои в изпълняване на рутинни дейности като слизане по стълби, пресичане на улица, шофиране и работа с машини (същото важи и за редица лекарства). Хората под въздействие на тази субстанция може да са опасни не само за себе си, но и за околните. Основната препоръка е газът да се вдишва в легнало или седнало положение, защото може да причини загуба на равновесие и невъзможност да се поддържа стабилна походка. Комбинацията на “райски” газ с алкохол и твърда дрога никак не е препоръчителна. Системната употреба на веществото е това, което вреди на подрастващите, смятат лекари.

В Обединеното кралство към 2014 г. се смята, че азотният оксид се използва от почти половин милион млади хора в нощни заведения, фестивали и партита. Пак там между 1993 г. и 2016 г. са регистрирани 30 смъртни акта, в които се споменава диазотен оксид. Категоричната връзка обаче не е установена.

“Райският” газ е пряко свързан с невротрансмитерите в мозъка и според някои публикации отделни пациенти търсят лекарска помощ заради халюцинации. Подобни тези защитават и наши специалисти по сутрешните блокове на телевизиите тези дни.

От друга страна е мащабно проучване на Медицинския университет “Алфред” в Мелбърн, според което азотният оксид, използван широко при хирургическите операции, не нанася никаква вреда на здравето на хората.

7000 човека се проучвани в продължение на 6 години в общо 45 болници. Заключението: азотният оксид е извънредно ефективно и абсолютно безвредно обезболяващо средство.

Не е нужно да се споменава, че при анестезия не се вдишва два-три пъти и толкова.

Как работи? “Райският” газ взаимодейства с невротрансмитерите и мозъчните рецептори почти по същия начин като опиоидите и бензодиазепините. Той се свързва с опиоидните рецептори, за да намали усещането за болка и взаимодейства с GABA рецепторите, за да потуши безпокойството. Съединението също стимулира освобождаването на допамин — невротрансмитер, който регулира чувствата на удоволствие и еуфория. Всички тези ефекти предизвикват усещания за спокойствие, комфорт, релаксация и притъпена болка.

Оказва се, че “изключително опасното” вещество е включено в списъка на основните лекарства на Световната здравна организация. Този списък съдържа медикаментите, считани за най-ефективни и безопасни за посрещане на най-важните нужди в здравните системи. Т.е. трябва да го има всяка болница. Към 2021 година списъкът на СЗО съдържа 479 лекарства и “райският” газ е едно от тях.

Една от основните опасности, които се приписват на “райския” газ, е способността му да унищожава витамин В12. Действително диазотният оксид инактивира кобаламиновата (активната) форма на витамин В12 чрез окисляване. Само че за тази цел е нужно дългосрочно излагане, а не две вдишвания от балонче в дискотеката.

Освен това диазотният оксид е одобрен за употреба като хранителна добавка (E номер: E942), по-специално като пропелент за аерозолни спрейове и като опаковъчен газ (предотвратява развалянето на продукта).

Най-честите употреби на „изключително опасното вещество“ са в аерозолни кутии за бита сметана и спрейове за готвене — спомага за образуването на пяна.

(Пропелент е всеки газ, течност или твърдо вещество, чието разширение може да се използва за придаване на движение на друго вещество или предмет, напр. в аерозолни дозатори.)

И малко история

Газът е синтезиран за първи път през 1772 г. от английския и химик Джоузеф Пристли, който го нарича дефлогистиран азотен въздух.

Азотният оксид се използва в стоматологията и хирургията като анестетик и аналгетик от 1844 г. насам. В ранните дни газът се прилага чрез прости инхалатори, състоящи се от дихателна торба, направена от гумена тъкан.

Забава с "райски" газ, Лондон, 19-и век

Развлекателното вдишване на азотен оксид с цел предизвикване на еуфория и/или леки халюцинации датира от 1799 г. Веществото става известно сред висшата класа в Лондон, която се забавлява с него на „партита с веселящ газ“.

* * *

Ако теглим чертата — сегашната истерия много прилича на онази отпреди три години, когато политиците пощръкляха от мераци да забранят наргилетата. Според лекарка, постоянно пребиваваща телевизионните студия тогава, половината младежи трябваше да измрат от белодробни и всякакви други болести. Пък ей ги — щъкат живи и здрави.

А работата с “райския” газ е ясна — всеки път, когато в държавата има тежка политическа криза, имидж мейкърите моментално сътворяват друг проблем, който да измести вниманието на хората. В случая е прозаично — издърпаха мандата на Нинова от ръцете й и тя набързо си намери друга дъвка. Пък жадни за 5-минутна телевизионна слава журналисти и капацитети по всичко — с лопата да ги ринеш.