Труден избор: Без секс или без COVID

Инспектор Алекс
18:00 - 11 Януари 2021
22084
Труден избор: Без секс или без COVID

Информационните агенции разпространиха днес новина за поредно откритие, което се спряга като поредна надежда в борбата с коронавируса. Учени от университета в Тюбинген открили ензим в човешкия организъм, който може да повлияе на разпространението на коронавируса. Според компютърен модел на разпространението на SARS-CoV-2 в белите дробове те стигнали до извода, че вирусът кара клетките да изработват специфично вещество, което му помага да прониква в тях.

Според изследователите, особено значение за вируса има ензимът гуанилат киназа (GK1). След като учените го „отстранили” от организма, SARS-CoV-2 спрял да се размножава. Надеждите са това откритие да помогне в разработването и усъвършенстването на лекарства за лечение на COVID-19.

Инспектор Алекс се впусна по дирите на още горещата новина, но проучването не изглежда особено вдъхновяващо. 

В кратката новина не се съобщава как по-точно „се отстранява” ензим, който човешките клетки синтезират, още повече, че въпросният ензим има множество функции в клетките, елиминирането на които едва ли би им осигурило по-дълъг от няколко минути живот. Достатъчно е да споменем, че въпросният белтък (ензимите са специфични белтъци, които улесняват протичането на химичните реакции в тялото) е свързан и с енергийния обмен в клетките. Освен това, гуанилат киназата играе съществена роля при превръщането на някои медикаменти, използвани при лечение на рак и вирусни инфекции, в техните активни метаболити (напр. ацикловир, ганцикловир, 6-тиогуанидин, 6-меркаптопурин и т.н.).

Оказва се, че въпросният ензим играе още една съществена функция, която мъжете биха определили като жизненоважна. Гуанилат киназата е отговорна за протичането на една от поредицата биохимични реакции, на които се дължи появата на ерекция.

Обикновено не се замисляме как се случват нещата там долу при силния пол - важното е резултатът да е задоволяващ. А задоволяващият резултат изисква ерекция. Последната обаче не възниква от нищото – сексуалната възбуда обикновено е резултат на различни стимули – визуални, слухови, допир и т.н., които пък активират централната нервна система.

За да настъпи нормална ерекция е необходимо повишаване на кръвотока в кавернозните тела на пениса. Този процес изисква разширяване на кръвоносните съдове (артериите и артериолите, които ги кръвоснабдяват). По време на сексуална стимулация сигналите от мозъка водят до освобождаването на азотен оксид (NO) в пениса. При приматите (това включва и хората) азотният оксид се синтезира от аминокиселината L-аргинин.

Азотният оксид се освобождава в гладко-мускулните клетки, където активира специфичен ензим (гуанилат циклаза), който от своя страна произвежда веществото цГМФ (цикличен гуанозин монофосфат). Повишената концентрация на цГМФ води до отделяне на калциеви йони от клетките, а това пък има за резултат отпускането на гладката мускулатура (противно на очакванията у мнозина). Всичко това има за резултат разширяване на артериите, увеличен приток на кръв в кавернозните тела на пениса и така желаната ерекция.

А къде е ролята на споменатия по-горе ензим гуанилат киназа?

Неговото участие е в синтеза на веществата, необходими за да се получи цГМФ. Без да се задълбочаваме прекомерно в химичните процеси, ще споменем, че от гуанозин монофосфат (ГМФ) се получава гуанозин дифосфат (ГДФ), от който пък се синтезира гуанозин трифосфат (ГТФ). Последният се превръща в цГМФ. Ролята на ензима е в превръщането на ГМФ в ГДФ.

И какво излиза? Новозамисленият лек за коронавирус е на път да убие ерекцията още в зародиш.

Не е трудно да се досетим, че усилията на учените май ще отидат на вятъра. Едва ли има нормален мъж на земята, който би се лишил доброволно от еркцията си заради някакъв вирус, пък бил той и с корона...