Инспектор Алекс разследва: Защо изкупиха йода от аптеките

Здраве
15:05 - 07 Март 2022
14319
Инспектор Алекс разследва: Защо изкупиха йода от аптеките

Помните ли какво се случи в първите дни на коронавирусната пандемия? Хората изкупиха всички витамини и други лекарства от аптеките, особено препаратите, съдържащи витамин D, заради предполагаемата му роля за лечение на Ковид-19.

Последната седмица се случи подобна атака на аптеките. Страховете от излагане на радиация нараснаха след атаката на Русия срещу украинско ядрено съоръжение. Допълнително страховете на хората зе изостриха след съобщението на министър-председателя Кирил Петков, че държавата отделя няколко милиона лева за подновяване на запасите от калиев йодид (това е правилното наименование, а не многократно изписваното в интернет йодит). Известно е, че този препарат се приема при радиоактивно замърсяване.

Но приемането на йод не винаги помага. Всъщност може да бъде опасно. И тук веднага трябва да направим важно уточнение: макар да се нарича за краткост йод, няма се предвид йод в свободно състояние, например под формата на йодна тинктура. Тя е само за външна употреба за дезинфекция на рани.

Пиенето на този препарат е напълно лишено от смисъл — точно както пиенето на белина за справяне с коронавирус. Освен това излишъкът от йод в организма може да бъде токсичен.

Защо йодът е толкова важен

Когато има авария в атомна електроцентрала — ако има експлозия или теч или е повредена по някакъв начин по време на война — радиоактивният йод е едно от първите вещества, които се изпускат в атмосферата.

Ако този радиоактивен йод попадне в тялото, той може да увреди клетките на щитовидната жлеза и да доведе до рак. Щитовидната жлеза не може да направи разликата между стабилен и радиоактивен йод. Тя ще абсорбира и двете форми.

Можете да вдишвате радиация или тя може да попадне в тялото ви през кожата. Но не можете да я видите, помиришете или вкусите във въздуха. Това е невидима заплаха.

Някои от най-лошите последици от прекомерното излагане на радиация са рак на щитовидната жлеза, тумори, остра левкемия, очни заболявания и психологически или психични разстройства.

Радиацията може дори да увреди гените ви за поколения напред. В най-екстремните случаи висока доза радиация за кратък период от време ще причини смърт в рамките на дни или дори часове.

Струва ли си да приемате йод срещу радиация?

Нашите тела не произвеждат сами йод. Но ние се нуждаем от този микроелемент, така че приемаме йод чрез храната или с различни добавки.

Можете да закупите йод под формата на таблетка. Когато се консумира, йодът се съхранява в щитовидната жлеза, където се използва за производство на хормони. Те помагат на различни телесни функции и дори подпомагат развитието на мозъка.

Хормоните на щитовидната жлеза трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4) съдържат йод. Ако във водата или храната не се съдържа достатъчно йод, щитовидната жлеза силно нараства и причинява ендемична гуша. Недостатъчната секреция на тироксин в детска възраст води до изоставане в умственото и физическото развитие – кретенизъм. Приемането на таблетки с йод по лекарско предписание и на йодирана сол води до намаляване на риска от това заболяване. Хипофункцията на щитовидната жлеза във възрастни води до болестта микседем (забавяне на сърдечната и мисловната дейност, както и на двигателните реакции). Хиперфункцията на жлезата при израснал организъм води до развиване на базедова болест.

Щитовидната жлеза обаче може да се насити с йод. И когато това се случи, той вече не може да съхранява. Теорията е, че ако приемате достатъчно “добър” йод (под формата на таблетка), в щитовидната жлеза няма да остане място за “лош” или радиоактивен йод . Този радиоактивен йод трябва просто да премине през тялото и да се отдели през бъбреците. 

Не приемайте йод като предпазна мярка

Няма смисъл да приемате йод като предпазна мярка за предотвратяване на излагане на радиация след теч или атака срещу ядрена електроцентрала. Профилактичен прием на калиев йодид е не само безсмислен, но и вреден, казват експертите. Със сигурност няма да има защита, защото даже таблетките, специално за тази цел, са ефективни, ако бъдат приети 24 часа преди замърсяването и с много висока ефективност до 2 часа след появата на замърсяване. Ефективността им спада до около 50% до 8 часа след появата на радиоактивно замърсяване.

Важно е да се уточни: таблетките с йодни препарати НЕ предпазват по принцип от радиацията. Те единствено защитават до някаква степен щитовидната жлеза!

Щитовидната жлеза съхранява йод само за ограничен период от време.

А приемането на твърде много йод може да бъде опасно. Много хора, например, страдат от свръхактивна щитовидна жлеза. Здравните експерти съветват да не приемате каквито и да било добавки с йод, освен ако няма остра медицинска причина за това.

Цезий и стронций

Радиоактивните изотопи йод-131 и йод-133 причиняват рак на щитовидната жлеза. Те са и изотопите, които най-много се свързват с излагането на радиация, причинено от теч или експлозия в атомна електроцентрала.

Радиоактивните изотопи стронций-90 и цезий-137 също са част от сместа. Те се установяват в костната тъкан и по същия начин увеличават риска от рак.

Нашето тяло бърка изотопите на стронция с калций. Може да ги абсорбира и използва във физиологичните процеси на нашите мускули и кости. Ако това се случи, костният мозък може да излезе извън контрол. Костният мозък е отговорен за производството на нови кръвни клетки. И когато не успее, може да доведе до рак на кръвта, известен като левкемия, който често е фатален.

Цезий пък погрешно се възприема като калий, а този елемент има фундаментално значение за биохимичните процеси в организма.

Радиоактивното излагане може също да увреди генетичния материал в тялото.

Известно е, че това се е случило след хвърлянето на атомни бомби върху японските градове Нагасаки и Хирошима в края на Втората световна война — деца се раждат с деформации години след войната. Дългосрочните ефекти са наблюдавани и след авария в ядреното съоръжение в Чернобил в Украйна през април 1986 г. Двадесет години след катастрофата процентът на рак в повечето от засегнатите региони се е увеличил с 40%. Приблизително 25 000 души в Русия загинаха в резултат на това, че са помогнали за почистването на площадката на реактора.

Почти няма лечение за излагане на радиация

Едва ли има лечение за излагане на радиация. Решаващо е дали човек е бил “замърсен” или радиацията е била “вградена” в тялото.

В случай на замърсяване, радиоактивните отпадъци се наслагват на повърхността на тялото. Може да звучи смешно, но първото нещо, което хората трябва да направят в тези случаи, е да измият радиоактивните отпадъци с обикновен сапун и вода.

Радиоактивното включване е много по-опасно. След като радиоактивните отпадъци проникнат в тялото, е почти невъзможно те да се изхвърлят.

Някога калиевият йодид се е използвал като добавка в готварската сол в като източник на йод, но поради химическата си нестабилност сега почти напълно е изместен от калиев йодат. 

Йодираната сол е рафинирана сол към която е прибавен калиев йодат за профилактика на йоддефицитните състояния в България. Съдържанието на калиев йодат  трябва да бъде между 28 и 55 мг/кг.

Най-важното:

  • Калиевият йодид (KI) е сол на стабилен (не радиоактивен) йод, който може да помогне за блокиране на абсорбирането на радиоактивен йод от щитовидната жлеза, като по този начин предпазва тази жлеза от радиационно увреждане.
  • Хората трябва да приемат калиев йодид само по съвет на общественото здравеопазване или служителите за управление на спешни случаи.
  • Kалиевият йодид не предпазва радиоактивния йод от навлизане в тялото и не може да обърне здравните ефекти, причинени от радиоактивния йод, след като щитовидната жлеза е увредена.
  • Kалиевият йодид защитава само щитовидната жлеза, но не и други части на тялото от радиоактивен йод.
  • Kалиевият йодид не може да защити тялото от радиоактивни елементи, различни от радиоактивен йод — ако радиоактивен йод не присъства, приемането на KI не предпазва и дори може да причини вреди.
  • Трапезна сол и храни, богати на йод, не съдържат достатъчно йод, за да блокират проникването на радиоактивен йод в щитовидната жлеза. Не използвайте готварска сол или храна като заместител на калиев йодид.
  • Не използвайте хранителни добавки, които съдържат йод, вместо калиев йодид. Те могат да бъдат вредни и неефективни. Използвайте само продукти, които са одобрени от системата на здравеопазването.