22 години от натовските бомбардировки срещу Югославия

ЕС
13:59 - 24 Март 2021
2698
22 години от натовските бомбардировки срещу Югославия

Днес се навършват 22 години от старта на натовската операция "Съюзна сила", при която Алиансът предприе серия въздушни удари срещу Югославия, за да сложи край на репресиите над косоварите албанци - първата срещу суверенна държава за 50-годишното съществуване на Пакта.

Офанзивата, продължила 78 дни, слага край на престъпленията срещу албанците в Косово, но взима множество цивилни жертви. И до днес военната намеса е повод за ожесточени спорове.

В края на 1990-те конфликтът в Косово започва да се изостря все повече. Южната сръбска област, населена с 90 процента албанци, е сцена на сблъсъци между силите на режима на сръбския националист Слободан Милошевич и стремящите се към независимост бойци. Десетки хиляди са принудени да търсят убежище. След като всички опити за примирие в региона се провалят, на 24 март 1999 г. НАТО започва въздушни атаки над сръбски военни бази и други стратегически цели. Единайсет седмици по-късно Слободан Милошевич капитулира.

Бомбардировките водят до оттеглянето на югославските войски от Косово и установяването на Временната администрация на ООН в Косово. По-късно е организиран Международен наказателен трибунал за бивша Югославия, който решава, че югославските сили за сигурност са отговорни за престъпления срещу човечеството и масови потъпквания на човешките права на гражданското население в Косово - главно по време на операцията на НАТО.

До края на войната са убити над 13 000 души, главно албанци, и стотици хиляди бяха разселени.