22 жени убити в Сърбия от началото на годината

Новини
18:09 - 21 Август 2023
2797
22 жени убити в Сърбия от началото на годината

Весна Станоевич, координатор на организацията "Безопасна къща" в Сърбия, съобщи, че от началото на годината в страната са убити 22 жени, което представлява значително повишение спрямо предишната година. 

Тя подчерта, че нито една жена, станала жертва на насилие, не трябва да търпи и трябва да се обърне за помощ, защото насилниците не се променят.

Станоевич коментира, че трагичните случаи на убийства на жени продължават да нарастват и това показва, че в обществото има много насилници, които действат безконтролно, предаде БТА.

Според Станоевич е необходимо да се изпраща постоянно послание на жените, че трябва да се защитават и да се обърнат за помощ, защото идеята, че насилниците ще се променят, е заблуда.

Освен това, тя насочи вниманието към необходимостта от по-ефективна система в Сърбия, където насилниците да могат да бъдат арестувани незабавно и да останат задържани до съдебно разглеждане на делото.

Тя заяви, че съдебните присъди за случаи на домашно насилие трябва да бъдат значително по-строги, с минимална присъда от 15 години.

Весна Станоевич сподели също, че организацията "Безопасна къща" има за цел да предостави подкрепа и помощ на жертвите на насилие, за да могат да започнат нов живот след излизане от насилнически връзки. Тя заключи, че жените стават жертви на насилие често заради страх от насилниците и техните семейства и важно е да се създаде среда, в която те да се чувстват подкрепени и сигурни-