25 нови линейки получи Спешна помощ

Чакат се още 70 санитарни автомобила до края на годината, уточни министър Ананиев

Актуални новини
12:59 - 03 Октомври 2019
3854
25 нови линейки получи Спешна помощ

С 25 нови линейки беше обогатен парка на Центъра за спешна медицинска помощ, след като здравният министър Кирил Ананиев тържествено предаде ключовете на директорите на Спешните центрове в Кърджали, Търговище, Хасково, София, Варна, Благоевград, Ловеч, Добрич, Видин, Монтана, Габрово, Враца, Пазарджик, Кърджали, Велико Търново и Плевен в двора на „Александровска“ болница. Той уточни, че с настоящата доставка броят на новите возила вече е 82.

"До края на годината предстои да бъдат доставени още 70 линейки, a oстаналите санитарни автомобили – до предвидените по проекта 400 броя – ще бъдат доставяни поетапно до 2021 г.", уточни министърът.

Той обясни, че новите линейки са закупени в изпълнение на проект "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ", който е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез  Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, с общ бюджет 163 897 815,62 лв. и тригодишен срок за изпълнение до 23 октомври 2021 г.

Линейките са оборудвани с най-модерната апаратура, имат и сервизно обслужване, за което са подписани петгодишни договори, похвали се Ананиев.

Договорите са за обслужване на общо 358 санитарни автомобила, като предстои да бъде обявена нова процедура за 42 високопроходимите линейки, тъй като постъпилите оферти по поръчката не са отговаряли на изискванията.

Министърът припомни, че в проекта са предвидени строителство, реконструкция, ремонт, преустройство и подобряване на достъпа в 237 обекта от системата на спешна медицинска помощ (спешните отделения в 34 лечебни заведения за болнична помощ, 27 Центъра за спешна медицинска помощ и разкритите към тях 170 филиали и 6 изнесени екипа). Като отделна дейност по проекта ще бъдат модернизирани и всички помещения в структурите на спешната помощ, като за целта ще бъде осигурено ново оборудване и ново обзавеждане.

Вече е обявена процедура за извършване на строително-монтажни дейности на спешната помощ на територията на Северен централен район, а скоро ще бъдат публикувани и обществените поръчки за останалите райони на страната.

 "Искам да благодаря на всички, които ни помогнаха за изпълнението на този проект, включително на директорите и на личния състав на Спешните центрове", подчерта министър Ананиев.

Относно изменението на постановлението на Министерски съвет, с което отпуснатите 50 млн. лв. се изменят на 6 млн. лв. през май месец тази година, а 50-те млн. лв. бяха извадени от резерва на Касата месец по-късно и с тях бяха увеличени цените на най-недофинансираните клинични пътеки, Ананиев коментира като недоразумение в тълкуването на обещаното и че никога не е ставало въпрос за два пъти по 50 млн. лв. плюс 30 млн. лв.

"Ставаше въпрост за 50 плюс 30 млн. лв. Останалото са бюджетни тънкости", подчерта здравният министър.

Ананиев обясни, че ако са били останали двете увеличения на министерски съвет, максималният размер на сумата, която е щяла да отиде за увеличаване на заплатите на медицинските сестри, е близо 80 млн. лв.

"Сумата, която ще бъде предоставена е 86 млн. лв., от които 36 млн. лв. се осигуряват през бюджета на Министерството на здравеопазването за дейности извън задължителното здравно осигуряване – за отдалечени, труднодостъпни болници, за белодробните и психиатричните болници и Спешната помощ. Тези дейности обхващат 147 лечебни заведения. За да се осигури ресурса на всички лечебни заведения, останалите пари трябваше да дойдат от резерва на НЗОК, която има договор с всичките 360 болници. Целта беше да се осигури ресурса за всички болници, а не само за част от тях. Останалото е чисто бюджетарска практика, която не сме си представяли, че интересува обществото", каза още министърът.