27 млн. лева дължат фирми на свои работници

Увеличават се нарушенията, свързани с работното време и възнагражденията на служителите

Актуални новини
14:30 - 19 Април 2019
2610
27 млн. лева дължат фирми на свои работници

Все повече нарушения, свързани с работното време, изчисляването му и заплащането за него се наблюдава в последната една година. За 2018 г. неизплатените изработени средства възлизат на 27 млн. лева. Това съобщи вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов по време на 100-годишния юбилей на организацията, който беше отбелязан с тържествено заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Данните са част от представения по време на форума четвърти годишен доклад на синдиката, свързан с нарушаването на трудовите права в България. Чавдар Христов изтъкна още, че въпреки промените в законодателството, нивото на неизплатените заплати за миналата година остава почти същото. Според данни от Главна инспекция по труда за 2017 г. неизплатените заплати са били малко над 28 млн. лв., което означава, че намалението е около 1 млн. лв.

По време на форума КНСБ настоя за криминализиране на действията, насочени срещу правото на сдружаване на работещите.

„У нас това право се нарушава системно”, заяви президентът на Конфедерацията Пламен Димитров. По думите му, в България трябва да бъде създадена Национална програма за дигитални умения. Целта е правителство, синдикати и работодатели да си сътрудничат с Международната организация на труда при решаването на проблемите на работещите в бъдеще.

"В следващия програмен период Европейският инвестиционен фонд и неговото финансиране от около 2 млрд. лева и 600 млн. лева би трябвало приоритетно да се ориентира към всички трансформации, които бизнесът и труда, заедно с академичната мисъл и с властта трябва да направят необходимото, да идентифицират и да адресират", посочи Димитров.

Вицепремиерът Марияна Николова заяви, че са необходими мерки, за да се подобри образователната система: "И да се осигури подходящо обучение за всички възрасти".

"Успехът на всяка политика следва да се оценява с оглед нейното въздействие върху най-уязвимите хора", категоричен беше министърът на труда и социалната политика Бисер Петков посочи:

"Негативният образ на българския работодател е преекспониран незаслужено", смята Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал и даде пример с обществените поръчки, чийто годишен размер е 6 млрд. лева:

"300 млрд. са продажбите на всички компании. Даже и да приемем, че всички обществени поръчки са нагласени, което сами разбирате, че е абсолютно невъзможно, това са само 2% от продажбите на българските компании. Ако робувахме на догми, може да отъждествим всички с негативните примери".