28 посолства поздравиха Гърция за узаконяването на еднополовите бракове

ЕС
11:24 - 16 Февруари 2024
1590
28 посолства поздравиха Гърция за узаконяването на еднополовите бракове

Двадесет и осем чуждестранни посолства, акредитирани в Гърция, направиха съвместно изявление, в което приветстват приемането на закон, предоставящ равни права на еднополовите двойки за сключване на брак, съобщава БТА по информация на в. „Катимерини".

"Бихме искали да приветстваме приемането на законодателството за равенство на браковете и признаването на еднополовите семейства. Разширяването на основното право на брак за еднополовите двойки е важен етап по пътя към равенство и достойнство във всички наши страни. Празнуваме този исторически момент заедно с народа, парламента и правителството на Гърция", се казва в изявлението.

Изявлението беше подкрепено от посолствата на Нидерландия, Белгия, Канада, Испания, Южна Африка, Норвегия, Швеция, Аржентина, Исландия, Португалия, Дания, Франция, Нова Зеландия, Уругвай, Обединеното кралство, Ирландия, Люксембург, САЩ, Колумбия, Австралия, Финландия, Германия, Малта, Австрия, Чили, Мексико, Швейцария и Естония.

Парламентът на Гърция прие законопроекта с поименно гласуване в четвъртък вечерта. Законодателството беше подкрепено от 254 депутати, като 176 гласуваха "за", а 76 - "против" в 300-членния законодателен орган.

Законът дава право на еднополовите двойки да сключват брак и да осиновяват деца и идва след десетилетия на кампании от страна на ЛГБТ общността за равенство на браковете в социално консервативната балканска страна. Гърция е първата православна държава, приела подобно решение, посочва ДПА.