29-годишен стана донор и спаси три живота

Първа бъбречна трансплантация за 2021 г. беше извършена в столичната болница "Александровска"

Актуални новини
12:30 - 27 Февруари 2021
4256
29-годишен стана донор и спаси три живота

Първата бъбречна трансплантация за 2021 година беше извършена тази нощ в столичната болница "Александровска". Донорът е мъж на 29 години от гр. Горна Оряховица, обл. В. Търново, изпаднал в мозъчна смърт вследствие на хеморагичен инсулт, съобщават от болничното заведение.

Заради липса на подходящи реципиенти в листата на чакащи за трансплантации у нас, сърцето е било транспортирано за Унгария по линия на сътрудничеството с Евротрансплант.

За черния дроб са намерен подходящи реципиенти в Университетска болница „Лозенец”, а бъбреците на донора са транспортирани в Александровска болница.

Единият бъбрек не е бил подходящ за трансплантация поради установени съдови аномалии и нарушена перфузия. Реципиент на здравия бъбрек е 48-годишен мъж от Разград с хронична бъбречна недостатъчност, който от две години се лекува на перитонеална диализа. Той е показал най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 5 поканени за оценка от листата на чакащи.

След интервенцията пациентът се възстановява в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието му е стабилно, с много добри жизнени показатели и диуреза.

Екипът на УМБАЛ "Александровска" изказва искрени съболезнования на близките на починалия мъж и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент.