3 банки отменят отрицателните лихви по депозити

ОББ, KBC Банк и Пощенска премахват таксите за съхранение на големи суми

Актуални новини
16:45 - 22 Юли 2022
13485
3 банки отменят отрицателните лихви по депозити

Обединена българска банка (ОББ), KBC Банк България (новото временно име на Райфайзенбанк България) и Пощенска банка обявиха, че ще премахнат таксите, които начисляват на бизнес и частните си клиенти за наличност по сметки.

Промяната е свързана с решението, взето от Управителния съвет на Европейската централна банка, за увеличаване на лихвата по депозитите с 50 базисни пункта. Преди ден ЕЦБ обяви очакваното първо повишение на лихвите си, като това се случи за първи път от десетилетие насам, припомня money.bg.

Отмяната на таксата за ОББ и KBC Банк България ще влезе в сила от 1 август 2022 г. При Пощенска банка промяната идва още от 25 юли т.г. и ще касае таксите за съхранение на парични средства по влогове, депозитни и разплащателни продукти както за нови, така и за настоящи клиенти.

Тарифите

Според актуалната тарифа на ОББ, банката начислява на бизнес клиентите си 0.8% годишна такса за наличност по сметки в лева и евро до 500 000 лева, над тази сума такса не се налага. Таксата за съхранение на парични средства на физически лица пък е 0,7% върху наличността по разплащателни и спестовни сметки, надвишаваща 400 000 лева или тяхната равностойност в чужда валута (с изкл. на сметки в щ.д.).

До този момент тази такса се начисляваше на годишна база и се плащаше ежемесечно.

Комисионата за наличност, която начисляваше KBC Банк България на бизнес клиентите си с над 200 000 лева беше по 1% на годишна база. А на частните си клиенти, притежаващи също на суми над 200 000 лева - таксата беше 0,7% на годишна база.

Месечна такса за съхранение на парични средства по платежни (разплащателни и спестовни) сметки, която начислява Пощенска банка на клиентите си физически лица с над 200 000 левова равностойност също е 0,7%, а тази за юридическите лица - бвше 0,9% на годишна база за съхранение на суми по (разплащателни, депозитни, сметки за клиентски активи, ескроу сметки и др.) сметки с над 500 000 лева.

Как се стигна до тази такса?

Банките масово въведоха таксата за наличности по сметки в края на 2021 година. В повечето случаи таксата беше в размер е 0,7% върху суми над 400 000 лева.

Това беше и поредната мярка, с която да бъде ограничено трупането на средства в банките.

Тя обаче беше и източник на допълнителни приходи за финансовите институции на фона на рекордно ниските лихви по заемите и санкцията, която те търпяха заради това, че държат свободните си пари в Българската народна банка.

Постпандемичният период всъщност създаде необичайната ситуация, нещо невиждано досега в банковия сектор. Банките, които по природа искат да привличат депозити, тъй като те представляват евтин метод за финансиране, практически, "гонеха" клиентите си и дори създадоха интернет страници, чрез които помагаха на клиентите си да преместят парите си другаде.