3 впечатляващи ползи за здравето от магданоза

Сушената билка има 17 пъти повече антиоксиданти, отколкото в свежа форма

Здраве
20:31 - 10 Април 2019
2395
3 впечатляващи ползи за здравето от магданоза

Магданозът е цъфтящо растение, произхождащо от Средиземноморския регион. През годините е бил използван за лечение на състояния като високо кръвно налягане, алергии и възпалителни процеси.

Днес е широко използван като прясна кулинарна билка или сушена подправка. Заради специфичния си вкус намира успешно приложение в много рецепти. Ето някои от ползите, които можета да извлечете от включването на магданоз в диетата си:

1. Предлага много важни нутриенти

Магданозът съдържа много повече хранителни вещества, отколкото хората предполагат. В половин чашка (около 30 грама) пресен нарязан магданоз има 2 г въглехидрати, 1 г протеини, по-малко от 1 г мазнини, 1 г фибри, и всичкото това в едва 11 калории. Същото количество магданоз задоволява напълно дневната потребност от витамин А и половината — от витамин С. Растението предлага и достатъчно витамин К, който е нужен за съсирването на кръвта и за здравето на костите.

2. Богат е на антиоксиданти

В магданоза се съдържат и мощни антиоксиданти, които определено помагат за долрото здраве. Антиоксидантите са химични вещества, които пречат на клетъчното увреждане от молекули, наречени свободни радикали. 

Основните антиоксиданти в магданоза са витамин С, флавоноиди и каротиноиди. Ароматната билка е особено богата на флавоноидите мирицетин и апигенин. Проучванията показват, че диети, богати на флавоноиди, могат да намалят риска от заболявания, включително рак на дебелото черво, диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Бета-каротинът и лутеинът са антиоксиданти, известни като каротиноиди. Много изследвания свързват по-високия прием на каротеноиди с намален риск от някои заболявания, включително рак на белия дроб. 

Витамин С също има силни антиоксидантни ефекти и играе важна роля в поддържането на имунното здраве и предпазването от хронични заболявания.

Интересно е, че изсушеният магданоз може да е по-висок в антиоксидантите, отколкото пресните клончета. Всъщност, при едно проучване е установено, че сушената билка има 17 пъти повече антиоксидантно съдържание, отколкото свежия му аналог.

3. Поддържа здравето на костите

Магданозът подпомага здравето на костите. В 30 грама от него се съдържа петкратно по-голяма от дневно препоръчваната доза витамин К. Последният помага за изграждането на по-здрави кости чрез поддържането на клетки, познати като остеобласти. Този витамин активира и някои протеини, които увеличават минералната плътност на костите. 

Някои проучвания показват, че консумирането на храни с високо съдържание на витамин К може да намали риска от фрактури.