30 години затвор за Северин за убийството на Виктория

Общество
17:41 - 22 Април 2019
3738
30 години затвор за Северин за убийството на Виктория

30 години затвор и 450 000 лева кръвнина. Това е наказанието за 21-годишният Северин Красимиров за убийството на ТВ водещата Виктория Маринова. Присъдата беше прочетена от състав на Русенския окръжен съд в същия ден, в който делото тръгна пред Темида.
Съдебният състав с председател Юлиян Стаменов прие, че са изпълнени изискванията за гледане на делото по процедурата на съкратеното съдебно следствие, както поиска защитата на обвиняемия, и така 21-годишният ром избегна доживотната присъда. Наказанието му за изнасилването, блудството и убийството на младата жена бе намалено с една трета, каквато възможност дава законът при съкратената процедура. 

Делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие, след като 21-годишният Красимиров призна всички факти и обстоятелства в обвинителния акт. По този повод наложената от съда присъда бе намалена с една трета, която според закона е 30 г.

Двамата прокурори по делото - окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев и прокурор Кремена Колицова, обясниха, че това е тежко криминално престъпление, извършено по сексуални подбуди, като категорично няма връзка с професионалната дейност на жертвата. Те определиха изнасилването като брутално и представиха доказателства. По думите им обвиняемият е проявил яростна жестокост, воден бил от полово желание, имал нисък самоконтрол, не зачитал личността на другия. Преди престъплението употребил и алкохол.

Служебният защитник на Северин Красимиров - Иван Дойнов, заяви, че общото наказание трябва да бъде 15 години затвор. Според него по делото има смекчаващи вината обстоятелства - чисто съдебно минало, пълни самопризнания, умствена изостаналост и изразено съжаление от извършеното.

По време на делото бяха разпитани и двама свидетели по предявените граждански искове - Румен Максимов - тъст на Виктория и дядо на детенцето й, и Илкин Осман - близък приятел. Максимов обясни, че Виктория е била любяща майка. Той заяви пред съда, че е много трудно да опише как 7-годишното момиче е приело новината за смъртта на майка си. Каза още, че и сега продължава да я търси. Макисмов и Осман обясниха, че има промяна в поведението на детето след смъртта на майка й. По този повод било потърсено и съдействието на психолог.

Пред съда Северин Красимиров се разплака и каза, че много съжалява за постъпката си. Искал да върне времето назад, но не можел. Той се извини на родителите на момичето. Обясни, че знае какво е, защото бил израснал без баща. Каза още, че бил млад и затова направил „тази лоша грешка”.

Майката на Северин, след като го видя тази сутрин, се разплака и се свлече на земята, крещейки името му. След това изпадналата в истерия бе изведена от съда. Баба му Славка обясни, че внукът й не бил такъв като дете. „Той не е добре с главата, бе”, ридаеше тя.

Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок пред Великотърновския апелативен съд.

Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев коментира, че съдът е наложил максималното наказание и че е доволен от крайния резултат.

Тъстът на убитата Виктория - Румен Максимов, коментира наложеното наказание, като заяви, че е крайно време да се направи промяна и подведените под отговорност за престъпления, предвиждащи най-тежкото наказание, да не могат да се възползват от намаляване на присъдата с една трета.

Жестокото убийство на Виктория Маринова бе извършено на 6 октомври миналата година. Тялото на младата жена бе открито до крайбрежната алея в Русе. Само 4 дни по-късно в Германия бе арестуван укрилият се там Северин Красимиров.