300 бона глоба при отказ за връзване в газовата мрежа

Общество
18:54 - 16 Юни 2020
3318
300 бона глоба при отказ за връзване в газовата мрежа

Депутатите въведоха наказания срещу оператори, които отказват достъп до своите газоразпределителни мрежи на потребителите. Това стана с промени в Закона за енергетиката, приети на второ четене от парламентарната енергийна комисия по предложение на ГЕРБ.

Според действащия закон операторите имат правото да откажат достъп в три случая: ако мрежата им няма достатъчен капацитет; ако липсва връзка с мрежата и изграждането й е икономически нецелесъобразно; ако отсъства техническа възможност да бъде присъединен обект за производство на газ от възобновяеми източници, предаде „Сега“.

Сега обаче управляващите задължават снабдителите да осигурят необходимия капацитет на своите клиенти в срок до 6 месеца от датата, на която са им отказали. Втори отказ, на същото основание като първия, се забранява. Ако не изпълнят изискването, операторите ше понасят имуществени санкции в размер от 20 000 до 100 000 лв., които при рецидив ще се утрояват – т.е от 60 000 до 300 000 лв.

Снабдителите ще трябва да докладват на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) всеки път, когато отказват достъп на потребител. А органът, на свой ред, ще следи фирмите дали си изпълняват задълженията и ще преценява какво наказание да им наложи, ако не го правят. Идеята е да се даде инструмент на регулатора, чрез който да принуди операторите на мрежи да работят по-усърдно, за да присъединяват битови абонати, обясниха управляващите.

Първоначално най-високата възможна глоба стигаше до космическите 1 000 000 лв. От ДПС обаче се противопоставиха с аргумента, че 6 месеца няма да бъдат достатъчни за операторите, ако им се наложи да полагат нови тръби. Не одобриха гигантската санкция и от КЕВР, откъдето посочиха, че газоразпределителният пазар у нас едва прохожда, за да бъде наказван толкова сурово. От ГЕРБ накрая склониха таванът на паричното наказание да се свали.