300% повече психотропни лекарства сме изпили по време на COVID

Здраве
12:08 - 17 Ноември 2021
1885
300% повече психотропни лекарства сме изпили по време на COVID

Предварителните данни от проучване на екип на Националния център по обществено здраве и анализи показват, че пандемията поболява психиката не по-малко от тялото.

Голям масив от данни да бъде обработен до края на годината и ще нарисува картината на психичното здраве на българина по време на вълните на COVID. Учените ще анализират данните от потреблението на психотропни лекарства, от консултациите при психиатри, клинични психолози, психотерапевти, от регистрите за домашно насилие и др.

Показателно е, че се е е увеличило с 300 процента потреблението на психотропни лекарства, каза пред БНР директорът на НЦЗОА доц. д-р Христо Хинков, опитен психиатър и лице на екипа, който прави проучването.

Неговата прогноза е, че окончателните изводи ще съвпаднат със заключенията на екипа от първото подобно проучване от 2020 г. - пандемията драстично атакува и психическата стабилност на българина.

Феноменът не е само местен - криза в психичното здраве отчитат държавите в цял свят. Увеличават се разстройствата на настроението и главно депресиите, тревожността, паникатаките, страховите неврози.

Разстройствата нарастват във всички възрастови демографски групи. Изчисления на фармакоикономистите сочат, че психичните състояния и тежки заболявания струват на глобалната икономика приблизително 1 трилион долара годишно.

НЦЗПБ прави анализ и високата смъртност у нас. Според експертите сред водещите факторите е
високият процент хора с хронични заболявания - от години страната е на челни места в антикласациите
по болести на сърдечносъдовата система и смъртност от тях, има висок процент на хора с диабет и
неврологични заболявания.