3000 души задържани на протестите в Беларус

Говорител на Министерството на вътрешните работи уверява, че няма загинали

Свят
12:39 - 10 Август 2020
1084
3000 души задържани на протестите в Беларус

Около 3000 души са задържани на протестите в Беларус. В Минск са арестувани около 1000 души, съобщиха от Министерството на вътрешните работи, цитирани от ТАСС и други медии.

Ведомството уточнява, че не са използвани бойни оръжия и няма загинали.

След президентските избори протестни акции е имало в 33 населени места, допълва министерството.

39 полицаи са ранени. Повече от 50 демонстранти са пострадали.

Според Центъра за човешки права "Вясна", цитиран от АФП, протестиращ е убит и десетки са ранени, след като полицията в Беларус е използвала зашеметяващи гранати, гумени патрони и сълзотворен газ, за да разпръсне демонстранти, които оспорват резултатите от президентските избори, спечелени от дългогодишния лидер Александър Лукашенко.

От центъра поясниха, че млад протестиращ е получил травма на главата при удар от полицейски автомобил. Лекарите не са успели да го спасят.

Представител на неправителствената организация каза, че повече от 300 души са арестувани в неделя, включително над 150 в столицата Минск.

Десетки са ранени в резултат на сблъсъци с полицията. Най-малко десетима са хоспитализирани.

Говорител на Министерството на вътрешните работи уверява, че няма загинали.

Междувременно Полша призова за извънредна среща на върха на ЕС относно ситуацията в Беларус.

"Властите използваха сила срещу гражданите си, които настояват за промяна в страната. Трябва да подкрепим беларуския народ в стремежа им към свобода", обяви полският премиер Матеуш Моравецки.

Руският президент Владимир Путин поздрави Лукашенко за преизбирането му. Кремъл съобщи, че Путин е изпратил на Александър Лукашенко поздравителна телеграма, в която изразява надежда за задълбочаване на руско-беларуските отношения във всички сфери.

Съгласно данните на Централната избирателна комисия Лукашенко, който управлява Беларус от 1994 г., е подкрепен от 81,35 на сто. На второ място е Светлана Тихановска с 8%. От щаба на Тихановска заявиха, че не признават резултатите и подчертаха, че тя е събрала 70-80% подкрепа.