Граждани на Беларус протестират във Варшава

Местните жители симпатизират на случващото се и носят храна

Свят
12:02 - 10 Август 2020
1074
Граждани на Беларус протестират във Варшава

Граждани на Беларус започнаха да поставят палатки в посолството на страната в полската столица Варшава, съобщи РИА Новости.

От сутринта, когато се разбра, че по предварителни данни досегашният президент Александър Лукашенко печели на изборите в Беларус, вече има две палатки в близост до сградата на дипломатическата мисия на ул. "Вертничи". По този начин няколко души протестират срещу резултатите от президентските избори и строгото отношение на властите към демонстрантите. 

Участниците в акцията донесоха със себе си звукоизолиращо оборудване и слушаха беларуска музика. Местните жители симпатизират на случващото се и носят храна и вода в посолството.

На място са и няколко полски полицаи, които не пречат на протестиращите. Органите на реда предупредиха, че във Варшава само до 22.00 часа може да се шуми и наблюдават какво се случва от колата си.

Президентските избори в Беларус бяха на 9 август. След закриването на избирателните секции в Минск започнаха бунтове, които продължиха до понеделник сутринта. Има арестувани. Органите на реда използваха светлошумови гранати и водни оръдия, за да разпръснат протестиращите. Министерството на вътрешните работи на Беларус все още не е съобщило броя на задържаните. В момента ситуацията в града е спокойна.