34 години по-късно: Швеция откри убиеца на премиера Улоф Палме

Актуални новини
13:20 - 10 Юни 2020
4698
34 години по-късно: Швеция откри убиеца на премиера Улоф Палме

След 34 години разследване шведската прокуратура обяви името на убиеца на премиера Улоф Палме, застрелян през 1986 г.,  предадоха световните агенции. Стрелецът е Стиг Енгстрьом, който се е самоубил през 2000 г. Това беше съобщено на пресконференция днес от главния прокурор на страната Кристер Петершон. "Извършителят е мъртъв, не можем да му предявим обвинения и затова приключваме случая", обяви главният прокурор.

Графичният дизайнер Енгстрьом бе разпитан като свидетел в началото на разследването, тъй като той бил близко до мястото на убийството. Но полицията го сметнала за ненадежден понеже няколко пъти сменял показанията си. Той се самоубива през 2000 г. на 66-годишна възраст.

Улоф Палме бе застрелян в гърба в центъра на Стокхолм на 28 февруари 1986 г., след като се прибирал от кино със съпругата и сина си. 59-годишният премиер освободил охраната си за вечерта.

Убийството предизвика масирана операция за издирване на извършителя, както и множество конспиративни теории за намеса на различни сили, като се започне от ЦРУ и кюрдски сепаратисти и се стигне до службите за сигурност на Република Южна Африка.

Десетките свидетели разказват, че са видели висок мъж да стреля, след което избягал от местопрестъплението. Хиляди са разпитани в хода на разследването. За убийството е обвинен известен на полицията мъж и през 1989 г. той е осъден на доживотен затвор. След обжалване обаче е освободен, тъй като не е установен мотив за извършване на престъплението и не е открито оръжие у него. 

Посоченият днес като извършител на престъплението Стиг Енгстрьом е работил в застрахователната компания Skandia. По време на разследването той е един от свидетелите на убийството на Палме. В хода на разпитите лъже за действията си след убийството, като твърди, че се е опитал да помогне на простреляния министър-председател. Смята се, че Енгстрьом е ликвидирал Улоф Палме заради левите възгледи на тогавашия премиер на Швеция.

Енгстрьом е посочен за първи път като евентуален извършител на убийството от журналиста Томас Петершон, а полицията започва да го разследва 18 години, след като се е самоубил. Оказва се, че е бил голям любител на оръжията и членувал в клуб по стрелба. Също така е установено, че е бил остър критик на провежданата от Палме политика и не криел това. Роднини твърдят, че имал много негативно отношение към тогавашния премиер на страната. Стиг Енгстрьом е имал серизони финансови проблеми, а също така злоупотербявал с алкохола, показала проверката на разследващите.

Бившата съпруга на Стиг Енгстрьом разказва пред в. "Експресен" през 2018 г., че е била разпитвана от следователи през 2017 г. Според нея тогава няма подозрения, че мъжът й е осъществил фаталния изстрел по премиера Палме. "Той беше прекалено страхлив. Не би убил и муха", казва тя пред изданието. 

Оръжието на убийството не бе открито, въпреки че полицията тества общо 788 револвера.

Палме бе премиер в периода 1969-1976 и между 1982 и 1986. Някои го смятат за архитект на съвременна Швеция, но консерваторите мразят неговите антиколониални възгледи и критиките му към САЩ.