35 души загинаха при сражения в Йемен

Войната доведе и до една от най-тежките хуманитарни кризи в света

Свят
17:02 - 10 Август 2022
1860
35 души загинаха при сражения в Йемен

През последните 24 часа в южна провинция в Йемен са загинали 35 военнослужещи в резултат на сблъсъци между различни фракции на проправителствените сили в страната, съобщиха официални представители. Това насилие застрашава прекратяването на огъня в по-широкия конфликт, обхванал страната, предаде Асошиейтед прес.

Източниците твърдят, че сблъсъците са започнали в късните часове вчера и са засегнали районите около летището в град Атак, столицата на южната провинция Шабуа. Сред загиналите има петима цивилни, допълват източниците на информация,  говорейки при условие за анонимност.

Преди това в неделя в района избухна насилие, след като губернаторът на провинцията, подкрепян от Обединените арабски емирства, реши да уволни полицейски командир, за когото се знаеше, че е заемал позиции срещу ОАЕ.

Гражданската война в Йемен избухна през 2014 г., когато подкрепяните от Иран  бунтовници хуси се спуснаха от контролираните от тях територии на север и превзеха столицата, принуждавайки правителството да избяга на юг, а след това да отиде в изгнание в Саудитска Арабия.

След това водена от Саудитска Арабия многонационална коалиция, подкрепена от Съединените щати, се намеси в конфликта в началото на 2015 г., за да се опита да възстанови официалното правителство на власт.

Оттогава конфликтът се превърна в прокси война между регионалните противници Саудитска Арабия и Иран, който подкрепя хусите.

Войната доведе и до една от най-тежките хуманитарни кризи в света.