35 години Делфинариум във Варна (ГАЛЕРИЯ)

5 треньори обучават делфините Доли, Йоана, Кимбо и Бимбо, най-малкия бозайник е 8-месечният любопитко Флипър

Новини
06:39 - 10 Август 2019
9541
35 години Делфинариум във Варна (ГАЛЕРИЯ)

Делфинариумът във Варна ще отбележи днес и утре с по 4 бляскави спектакъла своята 35-годишнина от основаването си. Построен и пуснат в експлоатация на 11 август 1984 г., делфинариумът в морската столица е единствения на Балканския полуостров и втори в Черно море след този в Батуми, Грузия.

Тази есен започва изграждането на още един, външен басейн към Делфинариума, който днес празнува своята 35-годишнина

Идеята за създаването и изграждането на делфинариум в България е лансирана за първи път от зоолога Николай Боев. Първоначалната идея е била делфинариумът да бъде изграден на Южното Черноморие, но в крайна сметка е издигнат във Варна. Оттогава е един от символите на Варна и на българския туризъм. Делфинариумът е задължителна точка в програмите на всички туристи, посещаващи Черноморието и морската столица Варна.

Момент от тренировъчния процес на делфина Йоана

Директорът на варненския делфинариум Ивелин Симеонов обяви пред БНР, че тази есен сградата на делфинариума ще претърпи ремонт и ще бъде изграден още един, външен басейн за морските бозайници.

Най-малкия делфин във Варна е 8-месечния любопитко Флипър, който все още не участва в представленията, но пък е плътно до майка си и бързо „попива“ занаята. Делфините, участващи в представленията са Доли, Йоана, Кимбо и Бимбо. Пет специално обучени треньори се грижат за делфините. Най-опитна е ветеранът Ива Стойкова, общуваща с делфините от 32 години.

Програмата на Делфинариума във Варна е сред най-разнообразните и атрактивните, тя включва много трикове – футболен мач, двойни салта и дори троен аксел. "Няма лош делфин, но има упорити. Те си избират кой да им бъде треньор и с кой да се сближат, изключително специални са. Благословена съм, че повече от 30 години контактувам с тези прекрасни създания", казва треньорът Ива Стойкова.

Делфините Кимбо и Бимбо играят на "главички" с червени топки

Делфинчетата си чакат рибките-награди след перфектен номер