35 години от „голямата екскурзия“

Живков призовава Турция да отвори границата „за всички български мюсюлмани, които желаят да отидат в Турция временно или да останат и да живеят там“

Нещо за четене
14:42 - 29 Май 2024
3675
35 години от „голямата екскурзия“

В изявление на 29 май 1989 г. председателят на Държавния съвет на Народна Република България и генерален секретар на Централния комитет на Българската комунистическа партия Тодор Живков призовава Турция да отвори границата „за всички български мюсюлмани, които желаят да отидат в Турция временно или да останат и да живеят там“.

Дни след това започва т. нар. Голяма екскурзия. На 3 юни 1989 г. Турция отваря границата си и започва мащабна миграционна вълна през летните месеци на 1989 г., свързана с опашки за паспорти, товарене на разрешеното за изнасяне имущество, продаване на друго, най-често на безценица, припомня БТА.

Агенцията публикува изявлението на Тодор Живков в единствената по онова време телевизия в своята емисия „Вътрешна информация”:

Изявление на председателя на Държавния съвет на Народна република България Тодор Живков по Българската телевизия и Българското радио

София, 29 май 1989 г. (БТА) Както беше съобщено в печата, през последните дни във връзка с приетите от Народното събрание закони за задграничните паспорти и за българското гражданство в определени райони на страната сред някои групи от населението, подстрекавани от външни сили, възникна напрежение.

В отделни селища бе нарушен грубо общественият ред.

За тия събития някои западни кръгове и радиостанции, които са още в орбитата на студената война, съобщават невероятни неща и по същество провеждат клеветническа кампания срещу нашата страна. (…)

Без да драматизираме случилото се, необходимо е с чувство за отговорност и дълг пред нацията да се видят истинската същност и причините за тези действия на част от привържениците на исляма у нас.

Има ли икономически, политически, културни и други условия за такива действия?(…) Исторически факт е, че Народна република България е отечество на всички, които са се родили на тази земя, в която са костите на техните предци и където проглеждат техните деца.

- Ислямизираното българско население не е дошло отникъде другаде. България е неговата единствена родина. То е живяло, живее и ще живее в България.

- Тази България е на всички ни, независимо от нашата вяра, от обичаите ни. Ние сме нейни синове и дъщери и сме призвани да изпълняваме своя синовен дълг пред нея. Историята ни е научила да живеем заедно. (…) Съобразявайки се с потребностите на всяко съвременно общество от най-широки връзки със света и в съгласие с виенските договорености, Народното събрание на Народна република България прие, както е известно, съответни закони.

- Главното в тях е, че на всеки български гражданин се дава възможност да пътува, където поиска, в която и да е част на света, да влиза непосредствено в съприкосновение с най-доброто, което е създала цивилизацията на нашата планета.

- Всеки, който желае, може да се възползва от това право по своята съвест и според своята воля. (…)

За съжаление някои кръгове в Република Турция в последно време провеждат ежедневна ескалация на една антибългарска кампания…

След това „режисьорите“ на антибългарската кампания подеха въпроса за изселването, като разтръбиха, че Турция е готова да приеме всички български мюсюлмани, които искат да се изселят. По този повод искам от името на българските мюсюлмани и от свое име в качеството ми на председател на Държавния съвет да се обърна най-настойчиво към съответните турски власти:

- отворете границата за всички български мюсюлмани, които желаят да отидат в Турция временно или да останат и да живеят там…

***

Изявлението има отзвук в чужбина. Коментарите в чуждите медии са публикувани в поверителния бюлетин С-2 на БТА:

Брюксел, 30 май 1989 г. (Анадолска агенция) Турският министър-председател Тургут Йозал днес даде отговор на отправения снощи от…Тодор Живков призив „Турция да отвори границите си за тези, които искат да се изселят" и от своя страна призова България да седне на масата за преговори за сключване на обхватна изселническа спогодба.

Министър-председателят Йозал, който се намира в Брюксел, подчерта, че условие за такава спогодба е да бъдат запазени всички права на нашите сънародници. „Нашите граници са винаги открити“, каза Йозал и покани и България да отвори границите си. (…)

Министър-председателят Йозал, който подчерта, че условие за спогодбата е да не бъдат нанесени щети на правата на турското малцинство в България, добави следното: „И тези, които дойдат в Турция извън спогодбата, като туристи, могат да останат. Не трябва да бъдат ощетявани и техните права.

Изпращат сънародниците ни с един куфар, продължи той. Какво става с техните пари, имоти, земи? Ние сме готови да преговаряме за това. Нашите граници са отворени. Призоваваме и България да отвори границите си. Няма нужда да се изпращат сънародниците ни в Австрия, в Югославия. Ако са искрени (българите), каня ги на среща за преговори за подписване на обхватна изселническа спогодба.“…

*** 

София, 30 май 1989 г. (АП) Българският президент Тодор Живков в реакция на растящата вълна от етнически турски безредици в неговата страна вчера призова Турция да отвори границата си за всички „български мюсюлмани“, които искат да отидат там.

Обръщението на Живков по радиото и телевизията бе направено на фона на съобщения, че българските власти са въвели извънредни мерки, за да потушат съпротивата на етническите турци срещу извършващата се кампания на асимилация.

Още преди кръвопролитните безредици в Северна България преди една седмица правителството в София започна да депортира етнически турци, смятани за участници в безредици или нежелани по други причини.

Около 300 души досега са били заставени да напуснат България. Повечето пристигнаха във Виена и Белград, откъдето турски самолети ги отведоха да се заселят в Турция. (…)

В рамките на кампания в цялата страна през 1984-1985 г, българските турци – около 900 000 души – бяха заставени да променят мюсюлманските си имена и да приемат славянски, а религиозните и гражданските им права като използването на езика им на публично място, оттогава са силно ограничени (…) 

Депортирани етнически турци казаха в интервю пред Асошиейтед прес в петък, че мнозина от тяхното малцинство биха искали да емигрират в Турция, защото, твърдят те, животът станал непоносим в България.

Но те осъдиха сегашната кампания да се гонят етнически турски граждани от днес за утре, без да им се дава шанс да си продадат имуществото и да си уредят личните въпроси, преди да заминат.

България официално не признава съществуването на значително турско малцинство, а споменава само за мюсюлмани.