365 700 семейства с компенсации за високите цени на тока и парното

Общество
18:07 - 15 Декември 2023
1804
365 700 семейства с компенсации за високите цени на тока и парното

365 700 уязвими семейства са получили енергийна добавка в периода септември - декември 2023 г. Към днешна дата са извършени последните плащания за групата на хората с увреждания - за 45 700 домакинства.

Средствата са осигурени по проекта на Агенцията за социално подпомагане (АСП) "Подкрепа за уязвими домакинства - SAFE" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР) 2014-2020 г., съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд. Средствата са предоставени на нуждаещите се чрез процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова подкрепа от 148,35 лв. на уязвими домакинства като компенсация за високите цени на електроенергията и топлоенергията през 2022 г. Бюджетът за подпомагането възлиза на 56 776 512 лева.

Информация свършената работа в периода август - декември и постигнатите резултати беше представена на заключителна пресконференция днес от заместник изпълнителен директор на АСП и ръководител на проекта Таня Михайлова. За пресконференцията бе съобщено от пресцентъра на Агенцията за социално подпомагане. По думите на Михайлова сумата не е голяма, но е крачка в правилната посока. Тя изрази надежда такива процедури да се изпълняват всяка година.

Първоначално проектът е бил насочен към уязвими семейства с деца. Впоследствие е включена нова група от семейства, в които има лица със 100% намалена работоспособност или хора над 75 години с 90% или по-голяма степен на увреждане без определена чужда помощ. Досега тези целеви групи не са попадали сред подпомогнатите с помощи за отопление семейства през отминалия отоплителен сезон 2022/2023 г.

Цветан Спасов, ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", коментира, че този проект е пример за иновативна операция с максимално облекчена административна тежест и еднократно плащане, което не изисква усилия от получателите.