4 бона заплата за готвачи на морето, мераклии няма

Дори камериерките вече се мръщят на хилядарка месечно

Новини
20:21 - 23 Март 2023
5552
4 бона заплата за готвачи на морето, мераклии няма

С близо 17% са нараснали разходите за възнаграждения през четвъртото тримесечие. Това сочи последното проучване на Националния статистически институт.

По-скъпият живот е довел до по-високи заплати и по-голям стрес за работодателите.

Румяна е готвач и макар още да няма туристи, тя вече е на работното си място в подреждане, почистване и привеждане в изправност на кухнята. Избрала е тази професия защото се оказва най-високо платена в туристическия бранш.

Този сезон тя очаква повишение на заплатата си с поне 20%.

Голяма част от колегите това лято ще взимат заплата от 4 хиляди лева на месец, което обаче не било успокояващо.

Румяна пресмята, че с миналогодишната заплата този сезон няма да издържи.

53-годишната жена живее в малко селце край големия курорт и споделя, че заплата под 1000 лева вече не привлича дори камериерките към морето.

Хотелиерът Румен Мончев вече е готов да посрещне първите си гости. За да подържа нивото си в бизнеса, той е увеличи заплатите на целия си персонал, дори на градинарите.

Но за да не работи на загуба е повишил и цените си.

„Вдигнахме процента на нощувката за един храноден с 15-20% и горе долу с толкова индексирахме и заплатите. Това е съвсем нормално. Вижте няма как то ти е неудобно, как ще му дадеш едни такива пари каквито си му дал миналата година“, казва той, предава Нова тв.

Общите разходи той изчислява дори до 40% ръст и не крие тревогите си.

Категоричен е обаче че персоналът от година на година става все по-малко, а търсенето на обучени кадри е проблем от години.

„За да имаме много добро обслужване, ние трябва да имаме качествен обучен персонал. Ние сами си го правим сега, защото няма на къде, но държавата, ако иска да печели от този икономически сектор, трябва да има малко повече виждания в обучението, в квалификацията. Сега вземете хора от борсата, ами ние хубаво ще ги вземем, ама тези хора са необучени. Не мога да рискувам аз почивката на един турист, на който изключително държа защото този човек си е събирал парите цяла година за да дойде да ги донесе на нас. И аз да му пусна тука някой да го обслужва някой, който въобще не знае какво става“, споделя Мончев.

Лято 2023-та година обаче стартира с много затворени хотели и с такива които са отнети от кредитор заради натрупани дългове.

Ръст с близо 30% на общите разходи се изчисляват още и в сектор Култура, спорт и развлечения което също ще се отрази в сектор Туризъм. А заради инфлацията някои работодатели това лято се отказаха от бизнеса си и вече са служители при свои бивши колеги.