4 пъти по-евтина смес е използвана от "Трейс" в асфалта край Своге

Новини
17:53 - 20 Април 2019
1879
4 пъти по-евтина смес е използвана от "Трейс" в асфалта край Своге

Четири пъти по-евтина смес е използвана от компанията „Трейс” за асфалтовата настилка при ремонта на пътя край Своге, където 20 души загубиха живота си, а още осем бяха ранени. Това става ясно от съобщението на държавното обвинение. 

Според прокуратурата при ремонта на пътя не са правени изследвания за качеството на асфалта, а вместо това само са представяни документи. Държавното обвинение обаче не може да изиска изследване на останалите пътища, които е ремонтирала фирмата изпълнител „Трейс”. Според Върховната касационна прокуратура основната вина за катастрофата носи шофьорът, който е надвишил допустимата скорост.

В същото време жителите на Своге все още смятат, че пътят край града е опасен, а Институтът за пътна безопасност иска одит на цялата пътна мрежа в страната.

Осем месеца след тежката катастрофа на злополучния участък има нова двойна мантинела. На места обаче тя е поставена така, че тротоарът да стане неизползваем. Жителите на Своге все още се притесняват да вървят по тротоара до пътя, тъй като в определен момент той просто свършва. Според Института за пътна безопасност има и проблем с отводняването. От там твърдят, че констатациите на прокуратурата важат не само за този участък, но и за още много пътища в страната. 

От организацията откриват още нередности. „По норматив изискванията за тази височина на тротоара е 7,5 см, този е висок 14 см”, казва Диана Русинова от института. Според нея на още много места в страната качеството на асфалта е „повече от лошо”.

От изнесеното от прокуратурата пък става ясно, че в сметта за асфалтовата настилка е използван четири пъти по-евтин материал. Държавното обвинение обаче не може да следи и проверява ремонтите на фирмата изпълнител „Трейс”, защото това не е в правомощията им от 10 години.