40 000 души у нас се обявиха за хазартно зависими

1000 души на месец подават заявление в НАП да не ги допускат до игрални зали

Актуални новини
19:10 - 16 Август 2024
1393
40 000 души у нас се обявиха за хазартно зависими

Зависимите от хазарт, които подават заявление в НАП да не бъдат допускани до игрални зали, са около 1000 души на месец. Това показва регистърът на Приходната агенция за хазартно уязвими хора, съобщи Анна Митова, директор на Комуникации, в интервю пред БНР.

С презентация и демонстрация на кучета, обучени да откриват наркотици, започва днес в Несебър кампанията на НАП и Агенция "Митници" за зависимостите от хазарт и наркотични вещества.

Кампанията съществува над 20 години, но тази година приходната агенция и митниците обединяват усилията си в борбата срещу зависимостите, уточни Митова.

Тя обясни, че в НАП се води регистър на хазартно уязвимите лица, след като всеки лично подава заявление и те не се допускат до обектите на хазартните оператори.

"Наблюдението ни показва, че броят е константен на месечна база. Около 1000 заявяват да се впишат в регистъра. Това е осъзната зависимост и който има притеснения, трябва самостоятелно да се впише.

Като бройка регистрираните са 39 400 лица и всеки има възможност да се впише с подаване на заявление в офисите на НАП или с електронен подпис да подаде заявление", съобщи Анна Митова.

И обясни: "Кампанията е насочена към младежите, да повишим тяхното ниво на информираност, свързана със зависимостта, а и да им кажем, че има вариант да се справят и да живеят здравословно. Привличаме в кампанията известни лица, които те разпознават като свои любимци и биха се вслушали в техните послания, за да разберат, че не са сами в тази битка".

Анна Митова е убедена, че когато са засегнати децата и младежите, "не бива да стоим настрани, напротив, наша работа е да се ангажираме - обществото и на всички институции, също трябва да се ангажират".