40 кила найлонови торбички откриха в мъртъв кит

Новини
15:37 - 18 Март 2019
3809
40 кила найлонови торбички откриха в мъртъв кит

Близо 40 килограма найлонови торбички и пликове са намерени в тялото на мъртъв кит, алармираха световните правозащитни организации. Трупът на огромното животно е бил намерен преди дни, изхвърлен на бреговете на Филипините.

Морските биолози и доброволци в град Давао на остров Минданао твърдят, че причината за смъртта на младия кит без съмнение е огромното количество погълната пластмаса.

В свой яростен пост във Фейсбук биолозите посочват, че след аутопсия в стомаха на животното са намерени „може би 40 килограма найлонови торбички, включително 16 оризови и 4 бананови чувала и множество торбички за пазаруване“. Кадри показват огромна купчина с боклук, извадена от стомаха на кита. Голямото количество пластмаса е довело до т. нар. „стомашен шок“, вследствие на коего морския бозайник е умрял в адски мъки.

„Отвратително е – споделят учените. – Правителството трябва да предприеме действия срещу онези, които продължават да третират водните басейни като депа за смет.“

Десетки килограми найлонови торбички са открити в утробата на кита

Това не е първия такъв инцидент. Неотдавна мъртъв кит, погълнал 90 пластмасови торбички (близо 8 кг), бе намерен край бреговете на Тайланд. Само преди месец бе намерен и трупа на друго животно край един от тайландските острови. Според биолозите, между 250 и 350 морски обитатели умират годишно във водите край Тайланд с пластмаса в стомасите - сред тях са китове, костенурки и делфини.

От няколко години и Черно море изхвърля множество мъртви делфини. До този момент труповете на бозайниците у нас обаче не са изследвани за наличие на пластмаса.