400 медсестри се грижат за 100 000 българи , в Европа са двойно

Няма кой да изражда децата ни, фелдшерите бягат зад граница

Здраве
16:27 - 08 Май 2019
2392
400 медсестри се грижат за 100 000 българи, в Европа са двойно

422 медицински сестри обслужват 100 000 българи, на фона на почти два пъти повече в ЕС – 750 на същия брой население. Това стана ядно по време на конференция за инвестициите в здравни грижи у нас, която се проведе в София. На нея присъстваха редици кандидати за евродепутати, които представиха мерки, заимствани от Европа, с които страната ни да се бори с дефицита на кадри и лошото обслужване в сектора.

Общо 25 341 медицински сестри се грижат за всички българи, а акушерките са едва 3559 в цяла България.

Неслучайно 2020 г. беше обявена за година на акушерките. Ролята им е изключително важна за населението, а у нас има прекалено малко жени, които да израждат децата ни, заяви по време на форума председателят на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи Милка Василева. Тя подчерта, че освен че са малко на брой, повечето от тях са и прекалено възрастни, което допълнително задълбочава проблема.

Нуждаем се от подкрепа, устойчивост и оптимизъм, категорична беше Милка Василева.

По думите ѝ, на европейско ниво потребността от здравни грижи нараства заради застаряване на населението и намаляване на дължината на болничния престой. Според изнесената статистика най-важно за европейците е навременната медицинска грижа, а на второ място се нарежда качеството на услугата.

Тя оповести, че днес е започнал мирен протест на професионалистите по здравни грижи. От асоциацията са внесли подписка в Министерския съвет срещу случващото се в българското здравеопазване, в която са се включили 32 072 човека. Политическо съгласие с кризата в сектора, достойни условия на труд и дългосрочна грижа до 2030 г. са сред исканията на вносителите.  

Това е израз на протест срещу нереформираната здравна система, срещу обещаната нова методика от страна на здравния министър и много други неуредици в здравеопазването ни, уточни Василева.

„Ние се превърнахме в донор на висококвалифицирани здравни кадри”, коментира председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Според него най-големите пречки за реализация в България на лекарите са голямата умора и липсата на кариерно развитие. А решението е да се предложат нива на развитие във всяко едно болнично заведение.

Важен фактор за успешна здравна система е да се стимулират младите да останат в страната.

„Няма млади желаещи да станат сестри. До 10 години цели населени места ще останат без медицински кадри, а това е крайно вредно за българското здравеопазване”, отбеляза Маджаров.

Недостигът на кадри в медицината води до компрометиране качеството на здравните грижи и повишава риска от смъртност в болничните заведения, заяви бившият евродепутат от НДСВ Антония Първанова.

60% от парите на Здравната каса отиват за лекарства, за съпоставка - в Европа средният дял е 25 на сто, съобщи кандидатът за евродепутат на формацията „Път на младите” Лъчезар Ценков. Според него средствата за здравни грижи трябва да се увеличат, а условията на труд за медицинските специалисти трябва да се подобрят значително.