42 машини са дефектирали в страната и чужбина

Топ
15:52 - 09 Юни 2024
1182
42 машини са дефектирали в страната и чужбина

В случаите, в които машините отпечатват празни или непълни бюлетини гласоподавателите ще могат да гласува повторно, но на хартия. Това обаче трябва да се случи преди избирателят да се подпише и да напусне изборното помещение. 42 са дефектиралите машини - 40 в страната и 2 в чужбина - в Цюрих (Швейцария) и в Текирдаг (Турция).

Четири секции в Плевенско са с проблеми при машинното гласуване, съобщава БНТ. В Червен бряг и Гривица е дефектирала по една машина, в Плевен са две. В Буковлък също имаше проблем с машината, след като устройството отказа да среже една от бюлетините. В проблемните секции машинното гласуване е отменено, хората подават своя вот само на хартия.

От ЦИК обясниха, че подмяната на членове на СИК-овете е недобра практика, но се случва често и посочиха, че това не би трябвало да затрудни изборния процес.

Към 11.00 часа днес в ЦИК са постъпили 7 жалби и 14 сигнала. От тях 11 са за нарушения в работата на СИК. Два са сигналите за предизборна агитация чрез социологически поучвания, както и няколко сигнала за недопускане на гражданите до машинен вот.

От ЦИК припомнят, че членовете на СИК, които попълнят протоколите си без грешка, ще получат и допълнително възнаграждение от 25 лева.

Следващите данни за избирателната активност ще бъдат обявени в 17:00 часа.