42% с двойки и тройки на изпита по български в ПУ

Проверяващите писаха само една кръгла шестица, пълно безсилие в тезата и аргументацията в есетата на тема „Истината е сила“

Новини
14:33 - 05 Юли 2020
2369
42% с двойки и тройки на изпита по български в ПУ

Над една четвърт от явилите се на изпита по български език в Пловдивския университет са скъсани. Тази година двойките са 146, което прави 26, 21% от всички 557 човека, които държаха изпита. Има само една пълна шестица и още 33 отлични бележки - около 6%.

Миналата година двойки получиха 30 на сто от кандидат-студентите. Трудно обаче може да се направи сравнение заради различната ситуация, в която се проведе най-масовият изпит в ПУ „Паисий Хилендарски“. От една страна, в предишните кампании имаше и предварителна дата, на която традиционно се явяваха по-подготвените. Тази година тя отпадна заради ограничителните мерки около пандемията от коронавирус. Различен е и профилът на кандидат-студента на единствения, редовен изпит, в настоящата кампания. На него вече ги няма кандидатите за специалност „Право“, които обикновено са сред тези с най-добри познания, пише Марица.

Най-силно отсъствието им се е усетило при оценяването на есетата на тема „Истината е сила“. Банални тези, слаба аргументация и липса на всякакви препратки – така обобщава картината председателят на комисията доц. Теофана Гайдарова. 

Най-често кандидатите са защитавали тезата, че трябва да се казва истината и да се стои зад нея, но има и ситуации в живота, които налагат тя да се спести. Оттук нататък обаче няма оригинални паралели и открояващ се стил на аргументация. Никой не се е сетил дори за благородната лъжа на Моканина от изучавания материал по литература, казва доц. Гайдарова. Посредственото представяне вече не ражда дори кандидатстудентски „бисери“.

Някои от писмените работи са на такова ниво, че проверяващите останали изумени как изобщо авторите им са завършили средно образование.

В първата и втората задача кандидат-студентите трябваше да препишат дадени текстове, като отстранят правописни и пунктуационни грешки, а третата изискваше създаване на авторски текст.

Комисията се натъкнала на изобилие от фонетични и граматически грешки, масови при бройната форма на числителните. До такава степен не се владеят нормите, че е странно как тези младежи имат самочувствие и амбиция за висше образование, казват от комисията. Статистиката показва, че общо 42% от явилите се са показали знания за двойка или тройка.

Проверяващите са писали среден 89 пъти, което прави 16% от всички изпитни работи. Най-масовата оценка е четворката, която са заслужили 155 кандидат-студенти (28%). Много добър имат 133-ма от явилите се – 24 на сто.

Някои от кандидат-студентите се явиха на изпита по български в ПУ с идеята да си повишат оценките от матурата, като оцениха формата като по-лесен от теста на държавния зрелостен изпит. 

Преобладаващата част от кандидатстващите в ПУ обаче се борят за място сред първокурсниците само с оценка от матура – 3406. В изпитната сесия от 28 юни до 2 юли се включиха  общо 2786 човека. От 102 специалности във висшето училище вече само в 7 се изисква задължително приемен изпит. Такава е тенденцията и в другите висши училища у нас.