45 автобуса трябва да евакуират цивилни от Мариупол

Досега хората можеха да напускат града само със собствените си превозни средства

Свят
11:36 - 31 Март 2022
1639
45 автобуса трябва да евакуират цивилни от Мариупол

Руските сили са получили заповед да прекратят огъня, за да позволят евакуацията на цивилни от обсадения Мариупол до украинския град Запорожие.

Автобусите, наети за транспортиране на евакуираните, са под охраната на украинските сили, под егидата на Червения кръст, съобщиха от руското министерство на отбраната преди няколко часа.

„Снощи бяхме информирани от Международния комитет на Червения кръст, че Русия е готова да отвори достъп до хуманитарни конвои от Мариупол, в посока град Запорожие, през Бердянск", заяви вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук във видео, публикувано в Telegram. 

Киев изпраща 45 автобуса за евакуация. Седемнадесет от тях вече са тръгнали за Мариупол от Запорожие, на около 220 км северозападно, каза Верешчук, докато двадесет и осем все още чакат разрешение да преминат през руски контролно-пропускателен пункт, разположен в местността Василивка, близо до Запорожие. „Ще направим всичко, за да могат автобусите да влязат в Мариупол и да евакуират тези, които остават в града“, продължи вицепремиерът.

Досега цивилните можеха да напускат Мариупол само със собствените си превозни средства, като поемаха големи рискове, тъй като споразуменията за евакуация не се спазваха от страна на руските сили.